Friday, March 24, 2023
26.3 C
Brunei

-

Seminar bincang prospek ekonomi serantau

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 29 JUN – Kementerian Kewangan dan Ekonomi meneruskan perisian program hari kedua Minggu Ekonomi, Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei (Brunei MYCE) 2022 dengan sesi seminar dan bengkel yang disampaikan oleh pihak-pihak relevan dan berkepentingan di Pusat Persidangan Antarabangsa Berakas, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat pada sesi seminar sebelah pagi ialah Setiausaha Tetap (Ekonomi) di Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Dr Hajah May Fa’ezah binti Haji Ahmad Ariffin, manakala itu, hadir selaku tetamu kehormat pada seminar sebelah petang ialah Setiausaha Tetap (Prestasi dan Korporat) di Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Dayang Suraya binti Haji Jaidin.

Seminar pada hari kedua telah menampilkan beberapa ucaptama pra rakam bertajuk ‘Outlook Global dan Serantau: Trend Mega yang Dicari’ oleh pakar-pakar luar negara seperti Pengarah Eksekutif Sekretariat Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC), Tan Sri Datuk Dr Rebecca Fatima Sta Maria, dan Pengarah Jabatan Asia dan Pasifik, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Krishna Srinivasan.

Manakala itu, Ketua Ahli Ekonomi, Pejabat Penyelidikan Mikroekonomi ASEAN+3, Dr Hoe Ee Khor telah menyampaikan ucaptama bertajuk ‘Prospek Ekonomi bagi ASEAN: Apa yang Akan Berlaku?’.

Seminar tersebut juga menampilkan ahli-ahli panel daripada pelbagai agensi dan pakar-pakar industri tempatan untuk membincangkan pelbagai topik mengenai pembangunan serta pertumbuhan ekonomi seperti ‘GDP: Apa Pemacu Pertumbuhan?’, ‘Building Blocks for Catalysing Growth’, ‘Masa Depan Industri-industri Brunei’, dan ‘Memudahkan Perdagangan: Pasaran Kecil, Peluang-peluang Besar’.

Minggu Ekonomi sempena Brunei MYCE 2022 turut diisi dengan bengkel-bengkel yang memberikan peluang kepada usahawan-usahawan untuk berinteraksi dengan agensi-agensi dan orang awam mengenai penubuhan perniagaan dan cara-cara untuk memajukan perniagaan.

Antara topik-topik bengkel yang diadakan adalah ‘Bagaimana Menjadi Seorang Usahawan: Jadi Bos Awda Sendiri’; ‘Green Thumbs – Menjadi Usahawan Pertanian, ‘Menjadi Usahawan Teknologi’, ‘Mengeksport Keluar’ dan ‘Merapatkan Jurang: Membiayai Pertumbuhan’.

Antara yang hadir pada sesi seminar yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, kelmarin. – Gambar oleh Bahiyah Bakir
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -