Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

Sempere akan ambil peranan sebagai jurulatih Perancis

BELVES, PERANCIS, 11 JAN – Jurulatih Stade Francais, Laurent Sempere akan mengambil peranan yang sama dengan Perancis selepas Piala Dunia Ragbi 2023, kata ketua jurulatih Les Bleus, Fabien Galthie, hari ini.

Bekas pemain, Sempere, 37, akan meninggalkan peranannya di kelab Paris dengan jurulatih Perancis semasa Karim Ghezal mengambil alih kelab Paris itu selepas kejohanan ragbi yang berakhir pada 28 Oktober.

Sempere telah membantu membimbing pasukan dari ibu negara itu ke tempat kedua dalam carta 14 Terbaik musim ini.

“Saya mengesahkan Laurent Sempere telah bersetuju untuk menyertai Perancis untuk mandat seterusnya,” kata Galthie kepada pemberita.

“Peluang itu datang kerana dia bebas selepas Piala Dunia dan dia menunjukkan prestasi yang sangat tinggi sebagai barisan kejurulatihan.

“Pemain penyerang secara amnya, tetapi barisan pemain khususnya,” tambahnya.

Jurulatih penyerang Galthie, Laurent Labit, juga akan menuju ke Stade Francais tetapi sebagai pengarah ragbi.

Pierre Mignoni dari Toulon telah dikaitkan dengan kedudukan Labit sebelum kelab itu menafikan laporan minggu ini.

Ketua jurulatih Stade Francais, Gonzalo Quesada juga dilaporkan telah meletakkan topinya di gelanggang untuk kedudukan itu, namun bekas pemain Argentina itu menafikan dakwaan itu minggu ini.

“Ia benar-benar palsu bahawa saya melamar diri sendiri!” katanya di Twitter, kelmarin.

Pasukan Galthie memulakan usaha mempertahankan gelaran Six Nations dengan bertandang ke Itali pada 5 Februari sebelum membuka tirai Piala Dunia di tanah air menentang New Zealand pada 8 September. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -