Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Semua diseru dapatkan suntikan vaksinasi

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 OKT – Kesemua rakyat dan penduduk di negara ini yang terdiri dari segenap lapisan masyarakat yang dibolehkan untuk menerima suntikan vaksin COVID-19 adalah dipelawa dan dialu-alukan agar bersama-sama mengambil vaksin berkenaan.

Bukan sahaja para pekerja pembinaan, malah semua diseru untuk mengawal penularan COVID-19 dengan mendapatkan suntukan vaksin.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menegaskan perkara tersebut pada sidang media harian di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato turut mengulas mengenai kerjasama antara Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi terhadap perkhidmatan runner di dalam negara yang lebih ketara penggunaannya pada gelombang kedua penularan COVID-19 ini.

Menurut beliau, bagi menjaga kesejahteraan mereka dan orang ramai, kementerian itu mencadangkan bagi menyenaraikan mereka yang diiktiraf sebagai runner di mana dalam peraturan tersebut, kementerian dapat mengawal para runner yang dimestikan untuk divaksinasi bagi menjaga diri mereka dan bagi orang yang diberi khidmat.

Dengan cara itu, tambah Yang Berhormat Dato, Kementerian Kesihatan juga dapat mengawal dan memastikan mereka selamat dengan menjalani ujian swab sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu.

 

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -