Semua golongan dewasa dapat vaksin – Biden

WASHINGTON, 7 APRIL – Semua orang dewasa di seluruh Amerika akan layak mendapat vaksin COVID-19 dalam masa dua minggu, Presiden Joe Biden mengumumkan semalam, ketika kuasa besar ekonomi California menetapkan sasaran pada 15 Jun untuk membuka kembali perniagaan sepenuhnya.

Berita positif dari Amerika Syarikat (AS), yang telah melaporkan kematian paling tertinggi akibat koronavirus di dunia tetapi kini menjadi pemimpin dalam pengagihan vaksin, berbanding dengan jumlah korban harian dalam kempen vaksin AstraZeneca di Brazil dan Eropah.

Biden mengumumkan dalam ucapannya di Rumah Putih beliau telah menetapkan tarikh akhir untuk mereka yang berusia lebih dari 18 tahun layak mendapat vaksin hingga 19 April. Sasaran sebelumnya adalah 1 Mei.

“Program vaksin kami terlalu banyak. Kami mempermudah pengambilan suntikan,” kata Biden kepada negara itu. “Kami adalah negara pertama yang memberikan 150 juta suntikan dan negara pertama yang memberikan vaksinasi lebih daripada 62 juta orang.”

Tarikh akhir Biden pada 19 April bermaksud mengakhiri sekatan mengikut umur, masalah kesihatan atau kategori lain bagi orang yang ingin mendapat vaksin.

Ini tidak semestinya bermaksud penduduk mendapat suntikan segera, kerana pengagihan masih lagi berlangsung.

Mengunjungi pusat vaksinasi di Virginia sebelumnya, Biden mengatakan sementara wabak terburuk belum berakhir, adanya vaksin ia akan berakhir.

Berita itu muncul ketika Gabenor California, Gavin Newsom mengatakan, negara itu akan dibuka kembali sepenuhnya pada 15 Jun jika kadar vaksinasi semasa berterusan, menghapus semua sekatan berkaitan perniagaan dan perkumpulan ramai. – AFP