Semua kontak kes tamat jalani kuarantin

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JUN – Tidak ada kes baharu jangkitan COVID-19 telah disahkan, hari ini, dan jumlah keseluruhan kes di Negara Brunei Darussalam kekal pada 141 orang.

Sementara itu, pada ketika ini, semua kontak kes yang telah menjalani kuarantin mengikut Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204 telah pun menamatkan tempoh kuarantin di mana jumlah keseluruhannya ialah seramai 2,823 orang, jelas Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato seterusnya menyatakan bahawa dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 103 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 26,571 ujian.

“Sehubungan dengan ini, Kementerian Kesihatan juga ingin mengongsikan statistik pemantauan surveilan yang telah dijalankan pada minggu keenam de-escalation daripada 15 hingga 21 Jun 2020 iaitu sebanyak 530 sampel yang mana keputusan ujian adalah negatif setakat ini,” jelasnya.

Beliau menyatakan lanjut bahawa jumlah ujian saringan tambahan (expanded surveillance) sejak 1 Jun hingga 21 Jun adalah sebanyak 2,384 sampel yang mana sejumlah 1,756 daripadanya adalah dalam kalangan kakitangan pusat-pusat penjagaan kanak-kanak (preschool and childcare centre staff).

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media harian di Kementerian Kesihatan, kelmarin.

“Saringan tambahan ini akan dilaratkan lagi di peringkat sekolah rendah yang mana ia akan dibuat secara rambang iaitu sebanyak 10 peratus daripada jumlah guru-guru akan dipilih untuk menjalani ujian swab bagi SARS-CoV-2,” tambah beliau.

Dalam pada itu, Yang Ber-hormat Dato menasihatkan orang ramai untuk membawa dan menggunakan tikar sembahyang sendiri serta memakai penutup mulut dan hidung apabila menggunakan kemudahan surau di tempat-tempat awam seperti di pusat-pusat membeli-belah dan gedung perniagaan.

Beliau menekankan supaya pemilik-pemilik premis hendaklah memastikan orang ramai untuk menggunakan tikar sembahyang sendiri serta penutup mulut dan hidung apabila menggunakan surau atau bilik sembahyang di premis mereka.

Menyentuh mengenai aplikasi BruHealth, beliau menyatakan bahawa setakat ini, seramai 396,773 ahli telah mendaftar ke dalam aplikasi berkenaan dan bagi syarikat serta premis pula, sejumlah 10,257 telah mendaftar kepada aplikasi itu.

Manakala itu, bagi aplikasi PremisScan, sejumlah 5,576 telah dimuat turun oleh 4,152 premis perniagaan, tambahnya.Bagi orang ramai yang ingin untuk mendapatkan maklumat lanjut dan perkembangan terkini, mereka boleh melayari laman sesawang Kementerian Kesihatan, www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi healthinfo.gov.bn.