Senator AS tanpa penutup mulut dan hidung disoal

WASHINGTON, 14 JULAI – American Airlines berkata semalam ia telah menghubungi Senator Republikan, Ted Cruz selepas beliau dilihat tanpa memakai penutup mulut dan hidung dalam kapal terbang, tetapi beliau berkata beliau hanya menanggalkannya untuk makan dan minum.

Pakar kesihatan dan ahli sains telah menggesa ahli politik supaya menjadi teladan dengan memakai penutup mulut dan hidung tatkala koronavirus melanda Amerika Syarikat (AS).

“Sementara dasar kami tidak dipakai semasa makan dan minum, kami telah menghubungi Senator Cruz untuk menekankan kepentingan dasar ini,” kata American Airlines dalam satu kenyataan.

Penggubal undang-undang Texas itu sedang memegang cawan kopi dan telefon dalam gambar yang tular di media sosial, tetapi penutup mulut dan hidung tidak kelihatan.

“Semasa penerbangan, beliau menanggalkan penutup mulut dan hidung dan memakainya selepas itu,” kata jurucakap Cruz. “Kami semua harus mengamalkan langkah wajar untuk mengawal penularan virus.”

Memakai penutup mulut dan hidung di Amerika Syarikat telah menjadi isu politik dalam beberapa bulan ini.

Presiden Donald Trump hanya dilihat memakai penutup mulut dan hidung untuk kali pertama pada Sabtu apabila melawat sebuah hospital tentera. – AFP

Gambar fail menunjukkan Ted Cruz bercakap semasa William Barr, calon Peguam Negara AS, memberi keterangan pada mesyuarat Jawatankuasa Kehakiman Senat di Capitol Hill, Washington. – AFP