Sunday, December 4, 2022
25.9 C
Brunei

-

Seni bina ikonik, lambang keagungan cinta abadi

Oleh Rafidah Jumat

 

“Fidah, awak hendak pergi India tak?” pertanyaan yang diajukan oleh penyunting kepada penulis pada bulan Ramadan lalu.

Sebut sahaja India, mungkin tidak ramai yang ingin untuk mengunjungi negara ini tetapi bagi penulis, undangan dari Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri India (MEA) yang menjemput 20 wakil media ASEAN bagi menghadiri acara Dialog Delhi 2017 merupakan peluang yang tidak wajar dilepaskan begitu sahaja apatah lagi perkara pertama yang datang dalam minda penulis ialah keindahan senibina Taj Mahal.

Impian untuk menjejakkan kaki ke salah satu dari tujuh keajaiban dunia tercapai juga akhirnya apabila jadual lawatan kerja yang bermula dari 2 hingga 8 Julai turut menyertakan program kunjungan ke Taj Mahal yang terletak di Uttar Pradesh, Agra.

Penulis berserta rombongan media ASEAN lain bertolak dari hotel penginapan, ITC Maurya, New Delhi sekitar jam 9.00 pagi dan diberitahu oleh pemandu bahawa perjalanan ke Agra akan mengambil masa selama empat jam melalui lebuh raya dan turut membuat beberapa perhentian di pondok tol untuk membayar cukai.

Lenguh berada di dalam bas selama dua jam, kami berhenti sekejap di kawasan istirehat yang terdapat di sepanjang lebuh raya tersebut.

Taj Mahal tersergam indah dan merupakan salah satu dari tujuh keajaiban dunia.
Taj Mahal tersergam indah dan merupakan salah satu dari tujuh keajaiban dunia.
Seni ukiran Islam yang dihasilkan pada dinding marmar Taj Mahal.
Seni ukiran Islam yang dihasilkan pada dinding marmar Taj Mahal.
Taman yang menghiasi kawasan Taj Mahal.
Taman yang menghiasi kawasan Taj Mahal.

Dari situ, wakil-wakil media mengambil peluang untuk melihat keadaan di sekeliling kawasan istirehat tersebut dan tidak terkecuali juga ada yang menggunakan tandas awam.

Setentunya, ia merupakan satu keselesaan kepada para pengguna apabila mendapati bahawa keadaan tandasnya kelihatan bersih.

Perjalanan diteruskan lagi selama dua jam dan apabila kami tiba di perkarangan luar Taj Mahal, kami diminta untuk menaiki kereta buggy memandangkan jalan menuju ke pintu masuk utama adalah lebih sempit dan sukar untuk sebuah bas melaluinya.

Untuk memasuki kawasan Taj Mahal, pengunjung mahupun pelancong perlu berbaris panjang untuk membeli tiket dan kami selaku rombongan jemputan dari MEA amat bernasib baik kerana semua program telah diatur dengan cukup rapi, dimana kami diberi laluan untuk terus masuk ke dalam Taj Mahal.

Bagaimanapun, kami seperti pengunjung lain juga tidak terlepas dari menjalani pemeriksaan keselamatan.

Untuk memasuki ke dalam kawasan Taj Mahal, kami terlebih dahulu perlu melepasi tembok batu berwarna merah sebelum dapat melihat sepenuhnya monumen Taj Mahal yang bukan sahaja menggambarkan betapa agungnya cinta Maharaja Shah Jahan untuk permaisurinya, Mumtaz Mahal tetapi juga kehebatan seni bina monumen itu.

Sebelum melangkah lebih jauh, penulis melihat banyak jurukamera berkeliaran di kawasan Taj Mahal dan kebanyakan mereka cuba untuk menyakinkan kami untuk menggunakan khidmat mereka di mana untuk sekeping gambar yang diambil akan dikenakan bayaran 100 Rupee.

Masjid yang tersergam indah masih digunakan sehingga kini bagi memudahkan umat Islam menunaikan solat.
Masjid yang tersergam indah masih digunakan sehingga kini bagi memudahkan umat Islam menunaikan solat.
Taj Mahal dari sudut tepi.
Taj Mahal dari sudut tepi.
Ribuan pengunjung Taj Mahal dicatatkan dalam sehari.
Ribuan pengunjung Taj Mahal dicatatkan dalam sehari.
Demonstrasi penghasilan batu marmar dari generasi keempat pembuat marmar Taj Mahal, dimana kemahiran itu diwarisi secara   turun - temurun.
Demonstrasi penghasilan batu marmar dari generasi keempat pembuat marmar Taj Mahal, dimana kemahiran itu diwarisi secara turun – temurun.

Taj Mahal bukan sahaja ajaib malah penuh dengan legenda yang setentunya akan membuat sesiapa sahaja terpegun termasuk penulis sendiri apabila mendengar penjelasan mengenai sejarah pembinaannya dan apa yang menyebabkan Maharaja Shah Jahan membinanya.

Penulis melihat bangunan Taj Mahal tidak ubah seperti sebuah masjid dan mula tidak sabar untuk menjejakkan kaki ke dalamnya.

Menurut jurupandu kami yang dikenali dengan nama Samsudeen, bangunan Taj Mahal dibina oleh Maharaja Shah Jahan atas permintaan isterinya sebagai lambang cinta mereka sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir ketika melahirkan anak mereka.

Tujuan isterinya berbuat demikian ialah untuk menjadikan Maharaja Shah Jahan sentiasa sibuk daripada terus bersedih dan meratapi pemergiannya.

Jelasnya, bangunan ikonik yang berjaya menarik jutaan pelancong setiap tahun itu mengambil masa 21 tahun untuk siap, dengan melibatkan 22,000 orang pekerja.

Marmar putih yang digunakan untuk membina Taj Mahal adalah sangat istimewa dan didatangkan dari pelbagai negara.

Sebelum melangkah masuk ke dalam Taj Mahal, kami diminta untuk memakai penutup kasut pakai buang di mana ia adalah syarat utama yang dikenakan kepada setiap pengunjung demi memelihara kebersihan di sekitar kawasan bangunan Taj Mahal itu.

Marmar Taj Mahal yang didatangkan khas dari pelbagai negara.
Marmar Taj Mahal yang didatangkan khas dari pelbagai negara.

Cenderamata kenangan ini dihasilkan melalui marmar yang digunakan dalam pembinaan Taj Mahal.
Cenderamata kenangan ini dihasilkan melalui marmar yang digunakan dalam pembinaan Taj Mahal.
Penulis mengabadikan gambar kenangan di hadapan Taj Mahal.
Penulis mengabadikan gambar kenangan di hadapan Taj Mahal.

Pemandangan di dalam bangunan Taj Mahal agak gelap dan kami terlebih dahulu diberi peringatan oleh jurupandu mengenai penyeluk saku dan perlu lebih berhati-hati ketika membawa beg.

Di dalam bangunan Taj Mahal, terdapat dua makam yang menempatkan Mumtaz Mahal yang terletak di tengah-tengah dan Shah Jahan di sebelah kirinya.

Samsudeen kemudian menjelaskan, selepas kematian isteri kesayangannya, Shah Jahan berhasrat untuk membina sebuah lagi Taj Mahal dari marmar hitam untuk dirinya sendiri yang terletak berhadapan dengan Taj Mahal, namun hasratnya mendapat bantahan dari anaknya yang kemudian memenjarakan bapanya sendiri dalam istana di Red Fort.

Setelah Shah Jahan meninggal, dia telah dikebumikan bersebelahan dengan makam isterinya di dalam bangunan Taj Mahal dan sebab itulah kedudukan makamnya tidak mengikut susunan.

Bersebelahan dengan Taj Mahal, terletak sebuah masjid untuk memudahkan umat Islam menunaikan solat dan masjid ini masih digunakan sehingga kini.

Selepas beberapa jam meluangkan masa di Taj Mahal, kami kemudian berkunjung ke Marble Centre di Agra di mana batu-batu marmar yang sama dihasilkan dalam pembinaan Taj Mahal.

Pelbagai barangan marmar, cenderamata, kain sari dan baju tradisi India turut dijual di Marble Centre.

Mengakhiri lawatan ke Agra, kami turut menikmati makan tengah hari di Hotel Gateway sebelum meneruskan perjalanan jauh ke New Delhi.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -