Thursday, August 18, 2022
23.2 C
Brunei

Seni botani: Gabungan antara seni dan sains

-

SINGAPURA – Sekumpulan orang duduk mengelilingi dua pokok cannonball, dinamakan demikian kerana ia menghasilkan buah yang menyerupai bola meriam, memakai topi dan ada kerusi kecil, kelihatan bersedia untuk berkelah.

Tetapi tiada makanan kelihatan selepas mereka membuka alas dan mengosongkan beg tote mereka. Sebaliknya, sembilan ahli Persatuan Seni Botani (Singapura) mengeluarkan palet cat air, alat tulis dan beberapa jenis alat tulis lain.

Salah seorang daripada mereka, Madeleine Vinuya, 38, menggunakan pigmen liner untuk lakarannya.

“Seni botani ialah gabungan seni dan sains,” kata Carrie-Ann Lee, presiden persatuan yang ditubuhkan pada Jun 2019.

“Apabila tiada fotografi, ahli botani pernah mengembara ke seluruh dunia bersama artis, yang akan mendokumentasikan sampel dalam perjalanan mereka, itulah cara seni botani terhasil.

Bagi Debbie Teo, seni botani adalah mewakili pemulihan. – ANN/The Straits Times
Ilustrator botani saintifik, Loh Xiang Yun menggunakan pembahagi untuk menangkap perkadaran buah pokok cannonball. – ANN/The Straits Times
Widel, seorang felo Persatuan Artis Botani yang berpangkalan di United Kingdom, yang mengendalikan bengkel pencampuran warna dan swatch ini untuk ahli dan bukan ahli bulan lepas. – ANN/The Straits Times
Peserta berlatih mencipta swatch menggunakan cat air. – ANN/The Straits Times

“Hari ini ia dilakukan dengan cara yang lebih santai,” tambah Lee, 47, yang bekerja dalam bidang pemasaran.

Ketepatan adalah penting

Karya mereka mungkin untuk keseronokan, tetapi artis dan peminat kumpulan itu tidak berkompromi dengan satu kualiti yang membezakan kraf mereka daripada lukisan bunga lain iaitu dari segi ketepatan.

“Seni botani perlu sangat tepat dari segi botani pada segi warna, saiz, perkadaran, dan pelbagai bahagian tumbuhan,” kata ahli pengasas Sunanda Widel, yang berusia 60an.

Kebanyakan menggunakan pembaris atau pembahagi. Dengan lengan yang dihulurkan, mereka memegang alat di antara mata mereka dan objek yang akan mereka dokumentasikan. Dengan sebelah mata tertutup, ilustrator botani saintifik, Loh Xiang Yun menggunakan pembahagi untuk menangkap perkadaran buah pokok cannonball.

Alat lain seperti pisau bedah dibawa bersama tetapi tidak diperlukan pada kesempatan ini, kata Loh. Dia menggunakannya untuk kerja-kerja yang ditugaskan, yang kadang-kala melibatkan membedah tumbuhan, memerhatikannya di bawah mikroskop dan melukisnya untuk jurnal saintifik.

Dia dilihat melukis menggunakan pen dan dakwat bagi merakamkan Dioscorea tenuifolia Ridl., yang ditugaskan oleh Taman Botani Singapura. Tumbuhan itu berasal dari Singapura dan sebelum ini direkodkan sebagai pupus tetapi ditemui semula dan dinilai sebagai terdedah.

Selain menyatukan peminat yang berfikiran sama, kumpulan itu bertujuan untuk menggalakkan minat dalam seni botani dan pemahaman yang lebih mendalam tentangnya.

Pertemuan pagi Jumaat mereka sama seperti pertemuan mereka pada masa sebelum COVID-19. Kumpulan sembilan orang itu telah diberikan permit penggambaran oleh Lembaga Taman Negara. Ahli perlu mematuhi garis panduan COVID-19, yang membenarkan pelitup muka ditanggalkan hanya untuk fotografi.

Orang ramai yang ingin tahu, ada yang berhenti untuk memerhati ketika ahli membuat lakaran mereka. Antara yang melihat ialah jurulatih bola sepak, Rosman Senin dan anak perempuannya yang berusia empat tahun, Hanna Safiya.

Dia berkata dia membawa Hanna ke taman untuk melukis, dan terkejut apabila mendapati orang lain melakukan perkara yang sama. Lelaki berusia 42 tahun itu menunjuk ke arah ahli, memujuk anak perempuannya untuk duduk dan menyertai mereka tetapi dia teragak-agak.

Selepas beberapa pertimbangan, Hanna mengalah, dan pasangan bapa dan anak perempuan mula meletakkan melakar sesuatu ke atas kertas.

“Saya mahu mengajarnya untuk lebih perlahan,” kata Rosman. “Hidup terlalu pantas dan kita sering tidak memperuntukkan masa untuk duduk dan fokus pada sesuatu.”

Dia mencuba melakar sebahagian daripada pokok cannonball, tetapi Hanna mempunyai idea lain, dia melukis ibunya bersamanya berdiri dalam hujan.

“Saya tidak tahu kumpulan ini akan berada di sini tetapi apa yang mereka lakukan adalah hebat, kita kekurangan budaya seni di Singapura,” kata Rosman.

Lee berkata masyarakat itu terdiri daripada ahli pelbagai latar belakang. Dalam kumpulan sembilan terdapat seorang peguam, seorang saintis dan seorang jurutera.

Saintis Franck Ernult berkata dia menikmati gabungan seni dan sains dalam seni botani kerana ia memerlukan seseorang untuk mewakili tumbuhan dengan tepat, tetapi juga membolehkan deria artistik untuk memastikan kerja yang telah disiapkan itu cantik.

Berjauhan dari kumpulan yang lain, lelaki berusia 45 tahun itu dan Widel berbual sambil melukis.

Lebih daripada hobi

Bagi sesetengah orang dalam kumpulan itu, seni botani adalah lebih daripada hobi. Bagi Debbie Teo, ia mewakili pemulihan. Wanita berusia 43 tahun itu disahkan menghidap sindrom carpal tunnel pada 2013.

“Saya tidak boleh menggunakan tangan saya lagi, saya tidak boleh memegang penyepit tanpa ia menjadi kebas,” kata artis visual bebas dan jurulatih renang itu.

Dia tidak mendapat semula gerakan penuh di tangannya walaupun selepas pembedahan. “Jadi saya memutuskan untuk melakukan pemulihan tangan saya sendiri dan saya memutuskan untuk melukis,” kata Teo, ahli pengasas masyarakat.

“Ia benar-benar membantu menstabilkan tangan saya.”

Setelah mengambil bidang botani sebagai sarjana muda dan seni untuk sarjana, tidaklah menghairankan seni botani menjadi bentuk seni utamanya. Dia menambah pertemuan itu sesuatu yang melegakan daripada tekanan wabak itu.

“Apabila awda masih boleh melakar seni untuk diri sendiri atau untuk masa lapang, ini bermakna kita masih boleh mengatasinya,” kata Teo.

Bagi Melissa Tang, seorang peguam, seni botani adalah pelarian daripada perlumbaan dan peluang untuk berjaya di luar pekerjaan, dengan syaratnya sendiri.

“Kami mengejar kejayaan dalam seni kami, tetapi dengan cara yang berbeza daripada kerja,” kata wanita berusia 42 tahun itu.

“Ketika saya belajar melukis dan memperbaiki, terdapat kepuasan yang tidak bergantung pada apa yang orang lain fikirkan, ia adalah untuk diri saya sendiri.”

Jelas sekali ahli bukan sahaja gemar melukis alam semula jadi, tetapi sebagai hubungan rapat dengannya. Duduk di kawasan daun kering, Vinuya tidak menyedari dua ekor serangga yang merangkak di kakinya, sambil dia terus melakar titik-titik kecil untuk mencipta imej.

Malah ahli yang memilih untuk tidak berada di luar rumah mempunyai sesuatu yang ditunggu-tunggu. Masyarakat kerap mengadakan bengkel di mana ahli boleh mempelajari kemahiran dan teknik baharu. – ANN/The Straits Times

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Pelarian Rohingya tuntut persekitaran kondusif

DHAKA, 17 OGOS – Pelarian Rohingya kelmarin menggesa Ketua Hak Asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Michelle Bachelet yang melawat ke penempatan pelarian untuk PBB...
- Advertisment -