Sentuhan cef tempatan tidak mengecewakan

Oleh Ak Zaki Kasharan

Setiap kali anda melalui kawasan pintu masuk pelepasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei, pasti anda akan terpandang sebuah restoran di sebelah kanan yang ada kalanya menggamit orang ramai dengan aroma makanan yang enak dan lazat di samping reka bentuk restoran tersebut yang menarik, kemas dan cantik.

Bagi mereka yang tidak mengenali, itulah Restoran Tarindak Ungkayah Graduan yang baharu sahaja dibuka rasmi pada 6 Januari tahun ini. Apa yang menarik tentang restoran ini ialah ia diusahakan sepenuhnya oleh para lepasan graduan.

Keistimewaan restoran ini tidak terhad kepada itu sahaja, malah hidangan makanan yang ditawarkan juga begitu menarik, enak dan apa yang penting, banyak pilihan sama ada daripada set sarapan pagi, makanan utama mahupun makanan ringan yang setaraf hidangan mewah.

Kualiti makanan yang dihidangkan bertambah lengkap dengan keselesaan tempat makan dengan reka bentuk moden dan memiliki ciri-ciri tradisional yang diterapkan dalam setiap sudut ruangan dan perabot di dalam restoran berkenaan.

Salah satu hidangan yang menarik perhatian penulis semasa berkunjung ke restoran tersebut ialah ‘Mi Goreng Seafood’ dan berbaloi untuk dicuba oleh setiap pengunjung ke restoran tersebut.

Suasana restoran yang mendamaikan dan letaknya di pintu masuk pelancong ke negara ini, diusahakan sepenuhnya oleh graduan-graduan lepasan universiti negara ini.
Nasi Goreng Tarindak dengan gabungan ayam panggang, acar, keropok dan hirisan timun serta tomato ternyata menepati cita rasa.
Menyelerakan… Mi Goreng Seafood menjadi pilihan penulis untuk mencubanya.

Berpuas hati

Bukan hanya kerana rasa segar pada mi yang disajikan itu yang menjadi tarikan utama pelanggannya, malah ‘sapak’ yang dimasukkan dalam masakan tersebut juga banyak dan sungguh memuaskan hati.

Kemanisan dan keenakan rasa mi goreng yang dihasilkan ternyata membuatkan penulis mahu merasanya lagi pada kunjungan akan datang, malah mungkin ditambah dengan menu lain.Harga yang ditawarkan di restoran berkenaan juga agak berpatutan berdasarkan saiz dan kualiti hidangan. Dengan kapasiti restoran yang boleh menampung kira-kira 40 orang pelanggan dalam satu masa jelas sekali restoran ini dapat dijadikan sebagai salah sebuah destinasi makan bersama keluarga dan rakan-rakan.

Salah satu hidangan yang turut menarik perhatian di restoran berkenaan ialah Nasi Goreng Tarindak yang turut didatangkan bersama ayam bakar serta keropok, acar dan hirisan timun serta tomato segar yang pastinya memuaskan hati.

Selain itu hidangan minuman yang pelbagai jenis juga menjadikan tempat tersebut ideal untuk dijadikan tempat bersantai bersama keluarga dan rakan sementara menunggu waktu penerbangan berlepas atau tiba di lapangan terbang berkenaan.

Restoran Tarindak Ungkayah Graduan ini merupakan satu-satunya restoran di negara ini yang akan diusahakan sendiri dan sepenuhnya oleh lepasan graduan.

Atas keprihatinan dan pemedulian Baginda Sultan yang berterusan terhadap hal ehwal kebajikan para belia di negara ini, Baginda telah berkenan memperuntukkan sebuah outlet Tarindak sebagai tempat anggota Restoran Tarindak Ungkayah Graduan berusaha dan mencari rezeki selaras dengan hasrat Baginda bagi melihat para belia di negara ini sebagai ejen perubahan dan pengusaha yang berjaya serta tidak bergantung sepenuhnya kepada pihak kerajaan.

Antara graduan yang berpeluang dan diberikan kepercayaan dalam mengendalikan restoran berkenaan ialah para graduan daripada pelbagai universiti dan institusi pengajian tinggi di negara ini seperti Universiti Islam Sultan Sharif Ali, Universiti Brunei Darussalam, Universiti Teknologi Brunei, International Graduate Studies College, Institut Kemuda, IBTE Kampus Sultan Saiful Rijal.