Thursday, August 11, 2022
23.3 C
Brunei

Sentuhan moden pada kraf tradisional

-

VIETNAM – Wilayah Quang Nam di tengah Vietnam adalah tempat tarikan pelancong dengan rumah kayu kuning lama di tebing Sungai Thu Bon di Bandar Hoi An. Namun, tidak ramai yang tahu ia adalah rumah kepada miniatur watak animasi Jepun dan Hollywood yang diukir dengan mahir.

Pengukir kayu muda Tran Duy, yang berasal dari wilayah itu, memberikan kelainan baharu pada kraf tradisional keluarganya dengan mengukir wira-wira buku komik daripada kayu dan bukannya landskap luar bandar konvensional.

“Saya bukan peminat tegar manga, tetapi ada beberapa yang saya baca berulang kali, seperti Dragon Ball,” kata pengukir berusia 25 tahun itu.

“Saya sudah lama mahu melakukan ini. Saya memilih watak animasi kerana saya menyukainya dan Son Goku adalah kegemaran saya. Saya menunggu sehingga saya cukup mahir.”

Watak Son Goku adalah antara ciptaan animasi pertama yang dihasilkannya. Dia berkongsi video proses ukiran itu tanpa mengharapkan ramai penonton. Apabila Duy mengukir Son Goku, ia hanyalah satu percubaan. “Apabila saya berkongsi video itu, saya bimbang ia tidak cukup bagus dan mungkin menjejaskan reputasi keluarga kami. Tetapi orang ramai menyambutnya dengan baik, dan ia membantu saya memperoleh keyakinan.”

Watak animasi Jepun memberi inspirasi kepada ukiran kayu Tran Duy. – ANN/VNS

Duy boleh mengambil masa berbulan-bulan untuk menyiapkan satu arca kayu. – ANN/VNS

Video ukiran watak Son Goku telah memperoleh lebih daripada tujuh juta tontonan di saluran YouTube miliknya. Saluran YouTube miliknya yang berusia empat tahun mempunyai lebih daripada satu juta pengikut dengan hampir 217 juta tontonan setakat Mac 2022. Karyanys menampilkan pelbagai watak, termasuk Spider-Man, Hulk, Batman, Godzilla dan Kong, Transformer T-Rex, Goky, Majin, dan Luffy dari One Piece.

Duy dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai tradisi ukiran kayu yang berpengaruh. Bapanya adalah orang pertama di kawasannya yang mempelajari arca kayu dan telah melakukannya selama lebih 30 tahun. Dia mengajar pemuda di kampung itu tentang perdagangan dan pengetahuan supaya mereka juga boleh menjadi pengukir kayu.

Hasil kerja keras bapanya, ukiran kayu berkembang di kampung dan menjadi kraf utama di sana. Selepas Duy menamatkan pengajian dari sekolah menengah, dia pergi ke Universiti Seni Hue selama sebulan sebelum berhenti dan pulang ke rumah dan meneruskan kerja keluarganya.

“Selepas sebulan, saya tidak berasa ingin belajar. Jadi saya pulang ke rumah dan meneruskan kerja keluarga kami. Itu tujuh tahun lalu.” Bengkel keluarga Duy kini mempunyai 25 pekerja. Bagaimanapun, bilangan penuntut yang diajar oleh bapanya adalah kira-kira 100 orang. Produk utama yang dibuat di kampung menampilkan landskap, alam semula jadi atau tema Buddha.

Walaupun diukir dengan teliti, karya ini tidak menarik minat Duy. “Apabila saya mula belajar menjadi pengukir, saya tidak menyukai produk itu kerana saya telah melihatnya setiap hari sejak saya masih kecil. Ia membuatkan saya berasa bosan, tetapi saya terus mempelajari kraf itu untuk meningkatkan kemahiran saya,” kata Duy. “Saya belajar selama satu setengah tahun. Selepas itu, saya telah selesai dengan latihan dan tidak begitu bersemangat untuk melakukan apa-apa.” Daripada hanya mengikut tema tradisional, Duy menemui inspirasi dalam animasi. Dia mula mengukir watak anime mini dari kayu, dan berkongsi videonya di internet. Videonya menerima sambutan dan mendapat pujian daripada rakan-rakannya.

“Saya berasa teruja kerana ketika saya masih mengamalkan seni arca, jarang sekali saya menerima pujian daripada sesiapa,” katanya. “Saya terus melakukan lebih banyak dan menjadi lebih baik setiap hari. Kini saya yakin dengan teknik ukiran kayu saya.”

Duy melayani pelanggan Vietnam dan asing.

“Jika pelanggan saya tinggal di luar negara, mereka boleh membuat pesanan untuk barangan mereka. Mereka pasti mendengar tentang saya melalui saluran YouTube saya,” katanya.

“Apabila saya mendapat inspirasi, saya mula mencipta karya yang disukai orang, dan saya tahu saya lebih mampu. Apabila kita gembira melakukan sesuatu, ia bertukar menjadi semangat secara semula jadi.” – ANN/VNS

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Virus Langya jangkiti 35 individu di China

BEIJING, 10 OGOS – Saintis-saintis telah mengesan virus baharu yang dikatakan berasal dari haiwan di timur China yang telah menjangkiti puluhan orang, lapor BBC...
- Advertisment -