Seoul nafi laporan Kim Jong-un sakit

SEOUL, 21 APRIL – Korea Selatan tidak mahu membesar-besarkan laporan bahawa pemimpin Korea Utara Kim Jong-un sedang dirawat selepas menjalani pembedahan, yang menimbulkan spekulasi berikutan ketidakhadiran beliau dalam satu upacara sambutan penting di negara itu.

Jong-un tidak hadir dalam upacara sambutan memperingati hari lahir pengasasnya iaitu datuk beliau, Kim II-Sung, pada 15 April lalu, yang juga tarikh terpenting dalam kalendar politik tahunannya.

Media online, Daily NK, yang dikendalikan pembelot Korea Utara, melaporkan Jong-un telah menjalani prosedur kardiovaskular awal bulan ini dan dalam proses pemulihan di sebuah vila di wilayah Phyongan Utara.

“Merokok berlebihan, kegemukan, dan keletihan adalah punca langsung rawatan kardiovaskular beliau,” demikian laporan yang memetik sumber tidak dikenali di negara itu.

Bagaimanapun, setakat ini tiada sebarang pengesahan dibuat.

Namun, ia meningkatkan spekulasi meluas, apabila CNN memetik sumber pegawai pejabat Amerika Syarikat (AS) bahawa Washington ‘memantau risikan’ dan berkata Kim (Jong-un) berada dalam ‘bahaya selepas pembedahan’, ia bagaimanapun tidak mendedahkan sumber risikan terbabit.

Dalam satu kenyataan, jurucakap Rumah Biru Presiden Korea Selatan berkata: “Kami tidak dapat mengesahkan apa-apa dan tidak ada gerakan khusus dapat dikesan di dalam Korea Utara buat masa ini.

“Agensi berita Korea Selatan, Yonhap memetik seorang pegawai kerajaan yang tidak dikenali, berkata laporan Jong-un sakit teruk adalah “tidak benar”. – AFP

Gambar serahan kerajaan Korea Utara pada 12 April menunjukkan pemimpinnya, Kim Jong-Un memeriksa unit pertahanan udara di kawasan barat, Korea Utara. Korea Selatan menafikan pemimpin itu sakit tenat seperti yang dilaporkan selepas pembedahannya. – AP