Sepanyol bakal rindui aksi Iniesta

MADRID, 25 Mac – Andres Iniesta mungkin akan mempertimbangkan persaraannya dari arena antarabangsa dan memfokuskan karier bola sepak di China tetapi aksinya pada Jumaat lalu menunjukkan bahawa keputusan bersara itu terlalu awal.

Hantaran kemas Iniesta pada minit ke-6 kepada Rodrigo Morena yang mempunyai masa untuk mengawal bola sekali gus mencipta gol buat Sepanyol pada perlawanan tersebut.

Sepanyol berdepan Jerman selaku juara bertahan Piala Dunia yang mungkin Sepanyol akan berdepan pada peringkat separuh akhir di Piala Dunia di mana kreativiti dan pengalaman Iniesta mungkin boleh menonjolkan sesuatu yang istimewa.

Pada musim panas nanti, Iniesta akan berusia 34 tahun dan mungkin akan berpindah dari La Liga ke Liga Super China di mana ia berkata dia telah menerima tawaran. Dia akan memberikan keputusannya pada akhir April sama ada dia akan mengakhiri 16 tahun kariernya di Barcelona.

“Saya tidak mahu berada di sini oleh kerana siapa diri saya,” beritahu Iniesta melalui stesen radio Sepanyol, Cadena SER baru-baru ini.

Andres Iniesta (kanan) mengawal bola sambil diasak oleh Thomas Mueller semasa perlawanan antarabangsa antara Jerman dan Sepanyol di Duesseldord baru-baru ini. – AP

Barca akan merasa kehilangannya walaupun sekarang Philippe Coutinho sudah bersama kelab Catalan itu yang dijangka akan menjadi pengganti tetapi ia akan menjadi kehilangan yang besar dapat yang dirasakan oleh Sepanyol kerana tidak ada pemain yang hebat dalam beberapa dekad yang lalu.

Iniesta beraksi dalam semua perlawanan akhir iaitu pada 2008, 2010, 2012 dan menjaringkan gol serta menjadi pemain pilihan dalam dua aksi tersebut. Bagaimanapun, beberapa pendapat dari luar padang mengatakan Iniesta tidak lagi mampu memberikan apa-apa buat pasukan.

Sepanyol kini memiliki rekod 17 perlawanan tanpa kalah di bawah kendalian Julen Lopetegui. Bekas penjaga gawang Rayo Vallecano sukar untuk membentuk semula skuad yang terdiri daripada pemain hebat itu tetapi telah membuat perubahan kecil selepas kekecewaan pada 2014 dan 2016. – AFP