Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Sepanyol mara ke pusingan 16 terakhir Euro, tewaskan Itali 1-0

  GELSENKIRCHEN, 21 JUN – Sepanyol layak ke pusingan 16 terakhir Euro 2024 dengan baki satu perlawanan, semalam, selepas menewaskan juara bertahan Itali 1-0 dalam aksi dominan yang memastikan La Roja layak sebagai juara Kumpulan B.

  Gol sendiri Riccardo Calafiori sembilan minit selepas separuh masa adalah perbezaan antara kedua-dua pasukan dalam perlawanan terbesar setakat ini di kejohanan Euro di Jerman.

  Tetapi margin tipis kemenangan di Gelsenkirchen tidak menggambarkan prestasi kenyataan dari Sepanyol yang membatalkan Itali sepenuhnya dan sepatutnya permainan itu menang pada separuh masa, seperti yang mereka lakukan pada pusingan pembukaan mereka mengalahkan Croatia.

  Nico Williams adalah bintang untuk Sepanyol ketika beliau mengemudi pertahanan kanan Napoli, Giovanni Di Lorenzo dengan terkial-kial dan menyumbat hantaran lintang di mana Calafiori yang malang menyumbat gol kemenangan ke gawangnya sendiri.

  “Kami mempunyai beberapa peluang yang sangat baik, tetapi kami sangat gembira kerana kami menunjukkan bahawa kami adalah pasukan yang hebat dan kami boleh menyekat mana-mana pasukan,” kata Alvaro Morata.

  Pasukan Luis de la Fuente itu mempunyai enam mata sempurna di tangga teratas kumpulan dan menentang Albania pada hari Isnin dengan mengetahui bahawa mereka sudah berada di pusingan kalah mati dan bermain seperti berpotensi menjadi juara.

  Bagi Itali, kekalahan yang sepatutnya berlaku semalam adalah ujian realiti apabila Azzurri gagal melakukan satu percubaan ke sasaran. – AFP

  Lamine Yamal (kiri) dan Alvaro Morata (tengah) meraikan gol sendiri pemain pertahanan Itali, Riccardo Calafiori semasa perlawanan Euro 2024 Kumpulan B antara Sepanyol dan Itali di Arena AufSchalke di Gelsenkirchen, semalam. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...