Sepanyol mula kempen bersih pasca banjir

ALCANAR, SEPANYOL, 2 SEPT – Pihak berkuasa Sepanyol mempercepatkan usaha pembersihan hari ini selepas banjir kilat yang dicetuskan oleh hujan lebat telah menghanyutkan kereta-kereta, rumah dipenuhi lumpur dan menjejaskan bekalan elektrik di timur negara itu.

Perdana Menteri Pedro Sanchez berkata perkhidmatan kecemasan telah ‘bekerja tanpa mengenal penat lelah’ untuk melindungi orang ramai dan memulihkan ‘kenormalan’ di tempat-tempat yang terjejas banjir ‘secepat mungkin’.

Salah sebuah kawasan yang teruk terjejas adalah Alcanar, sebuah bandar 200km selatan Barcelona, di mana arus kuat air membadai ke jalan raya, menghanyutkan semua di laluannya.

Anggota bomba dan penduduk tempatan menggunakan penyapu dan hos hari ini untuk membersihkan jalan raya yang dipenuhi lumpur, ranting kayu dan sisa lain. “Kelihatannya seperti dunia sudah berakhir,” kata datuk bandar Alcanar, Joan Roig memberitahu radio Rac 1, menambah bandar itu dalam keadaan ‘musnah.

Pihak berkuasa serantau menempatkan 83 orang di hotel atau kemudahan sukan tempatan.

Ribut turut menjejaskan bekalan tenaga kepada 10,000 buah rumah di rantau Catalonia namun ketika Khamis hanya 200 penduduk ketiadaan elektrik, kata jurucakap bagi firma tenaga Endesa. – AFP

Anggota bomba ketika membersihkan lumpur dari jalan-jalan di Alcanar pada 2 September, sehari selepas banjir kilat menjejaskan kawasan tersebut. – AFP