Wednesday, July 17, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Serangan dron besar-besaran Ukraine sebabkan Sevastopol tanpa elektrik

  KYIV, 17 MEI – Serangan dron Ukraine secara besar-besaran ke atas Crimea awal hari ini telah menyebabkan bandar Sevastopol tanpa bekalan elektrik dan menyebabkan kilang penapisan terbakar di selatan Rusia, kata pihak berkuasa Rusia.

  Serbuan dron itu menandakan percubaan Kyiv untuk menyerang balik semasa serangan Moscow di timur laut Ukraine, yang telah menambah tekanan ke atas pasukan Ukraine yang kalah bilangan dan kalah bersenjata yang sedang menunggu penghantaran tertunda senjata dan peluru penting daripada rakan kongsi Barat.

  Kementerian Pertahanan Rusia berkata pertahanan udara menjatuhkan 51 dron Ukraine di atas Crimea, 44 lagi di wilayah Krasnodar dan enam di wilayah Belgorod. Ia berkata pesawat pejuang Rusia dan bot peronda turut memusnahkan enam dron laut di Laut Hitam.

  Mikhail Razvozhayev, gabenor Sevastopol, yang merupakan pangkalan utama Armada Laut Hitam Rusia, berkata serangan dron itu merosakkan loji kuasa di bandar itu. Beliau berkata ia mungkin mengambil masa sehari untuk memulihkan bekalan tenaga dan mengumumkan sekolah di bandar itu akan ditutup buat sementara waktu.

  Sebelum ini, Ukraine menyerang pesawat yang rosak dan kemudahan penyimpanan bahan api di pangkalan udara Belbek berhampiran Sevastopol, menurut imej satelit yang dikeluarkan oleh Maxar Technologies.

  Di wilayah Krasnodar, pihak berkuasa berkata serangan dron awal hari ini menyebabkan kebakaran di kilang penapisan minyak di Tuapse yang kemudiannya dapat dikawal. Tidak ada korban jiwa.

  Ukraine telah berulang kali menyasarkan kilang penapisan dan kemudahan tenaga lain jauh di dalam Rusia, menyebabkan kerosakan yang ketara.

  Sementara itu, tentera Ukraine berjuang untuk menghentikan kemaraan Rusia di wilayah timur laut Kharkiv yang bermula lewat minggu lalu. – AP

  Gambar yang dikeluarkan oleh Maxar Technologies menunjukkan pesawat yang rosak, mungkin pesawat pejuang MiG 31, di pangkalan udara Belbek, berhampiran Sevastopol, di Crimea, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...