Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN – Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak Jepun, jurucakap kedutaan Jepun mengesahkan pada hari ini.

  Seorang lelaki yang memegang pisau menikam wanita itu dan anaknya di perhentian bas sekolah yang dikendalikan oleh sebuah sekolah Jepun di bandar timur China. Seorang wanita berbangsa Cina di dalam bas telah campur tangan untuk menghalang lelaki itu daripada menaiki, dan dia juga menyerangnya.

  Jurucakap itu enggan dinamakan, memetik dasar kedutaan.

  Kecederaan ibu dan anak itu tidak serius, manakala wanita warga China itu cedera parah dan masih dirawat di hospital.

  Suspek telah ditahan dan siasatan sedang dijalankan, kata jurucakap itu. Motifnya tidak diketahui.

  Dalam e-mel yang dihantar kepada warga Jepun yang tinggal di China, kedutaan Jepun memberi amaran kepada rakyatnya supaya mengambil langkah berjaga-jaga kerana insiden tikaman telah berlaku di pelbagai bahagian China di tempat awam termasuk taman, sekolah dan kereta api bawah tanah.

  Awal bulan ini, seorang lelaki China menikam empat pengajar universiti dari Amerika Syarikat dan di taman awam di bandar Jilin, serta seorang warga China yang cuba campur tangan. Empat tenaga pengajar dari Kolej Cornell sedang mengajar di Universiti Beihua Jilin. Tiada seorang pun dalam keadaan kritikal.

  Pada bulan Mei, serangan pisau di sebuah hospital di barat daya China membunuh dua orang dan mencederakan 21 yang lain. – AP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...