Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Serangan seksual: Lelaki dipenjara, sebat

  Oleh Nour Maghfirah

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 NOV – Mahkamah Perantaraan, baru-baru ini, menjatuhkan hukuman penjara sembilan tahun enam bulan kepada seorang lelaki tempatan, dengan empat sebatan selepas didapati bersalah melakukan serangan seksual terhadap anak saudaranya dan meliwatnya.

  Defendan, yang namanya dirahsiakan dalam kes sedemikian de-ngan pertalian kekeluargaan, didakwa dalam perbicaraan terhadap pertuduhan Timbalan Pendakwa Raya, Raihan Nabilah binti Haji Ahmad Ghazali.

  Ia pertama kali mendakwa defendan melakukan serangan seksual terhadap anak saudaranya yang berusia 14 tahun atas dua pertuduhan, dan satu pertuduhan meliwatnya di sebuah rumah pangsa di Daerah Brunei dan Muara antara Februari dan April
  2022.

  Hakim Pengiran Masni binti Pengiran Haji Bahar mendapati keterangan pihak pendakwaan telah memuaskan hati mahkamah melampaui keraguan munasabah, mensabitkan kesalahan defendan dan menjatuhkan hukuman itu pada 13 November.
  Hakim menekankan fakta yang memburukkan di mana defendan telah menyalahgunakan amanah sebagai bapa saudara kepada mangsa dan kedudukannya sebagai kegemaran dalam keluarga besar.

  gambar freepik

  Defendan juga didapati tidak menyesal ketika menuntut perbicaraan pada
  mulanya.

  Daripada keterangan semasa perbicaraan, yang didedahkan secara samar-samar di sini, ia bermula apabila defendan memanggil anak saudaranya ke dalam bilik untuk
  mengurutnya.

  Dia melakukan kaedah yang sama dalam dua kesempatan kemudian.
  Defendan kemudian memaksa mangsa melakukan perbuatan seksual ke atasnya dua kali, dan meliwatnya sekali.

  Hakim juga mengulangi pencegahan yang diperlukan dalam menjatuhkan hukuman kepada pesalah sedemikian dalam keadaan yang sama.

  “Perlindungan terhadap kanak-kanak yang terdedah kepada bahaya dan kecederaan adalah sangat penting kepada mahkamah,” kata hakim.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...