Serangan siber jejas pasaran saham New Zealand

WELLINGTON, 27 OGOS – Serangan siber memaksa bursa saham New Zealand untuk membatalkan perdagangan hari ini buat kali ketiga, kata operatornya hari ini, semasa musim pelaporan korporat negara itu akan berlangsung.

New Zealand Exchange (NZX) berkata bursa yang diniagakan telah dihentikan sekitar jam 11:10 pagi ‘disebabkan isu-isu ketersambungan rangkaian berkaitan serangan keselamatan siber DDoS’.

Satu serangan perkhidmatan agihan penafian – biasanya dikenali sebagai ‘dee-dos’ atau DDoS – melibatkan gangguan rangkaian komputer yang dibanjiri dengan trafik.

Akibatnya, perdagangan telah diarahkan untuk ditangguhkan sementara, tambahnya, dengan pasaran turun bermula jam 3:57 hingga 5 petang kelmarin dan sekali lagi dari 11:24 malam hingga 3 petang hari ini, kata jurucakap kepada AFP.

Laman web bursa juga terjejas akibat serangan siber itu yang pakar-pakar percaya mungkin berasal dari luar negara. Jurucakap berkata NZX tidak akan memaklumkan dari mana asal serangan itu, ‘memandangkan sifat permasalahannya’.– AFP