Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Serangan udara Israel bunuh 35 di Rafah di Gaza

  DEIR AL-BALAH, 27 MEI – Pekerja kesihatan Palestin berkata, serangan udara Israel membunuh sekurang-kurangnya 35 orang kelmarin dan menghentam khemah untuk orang yang kehilangan tempat tinggal di bandar Rafah di selatan Gaza, dan ‘banyak’ yang lain terperangkap dalam serpihan yang menyala.

  Kementerian Kesihatan Gaza berkata wanita dan kanak-kanak merupakan sebahagian besar daripada yang maut dan berpuluh-puluh yang cedera.

  Serangan itu berlaku dua hari selepas Mahkamah Keadilan Antarabangsa mengarahkan Israel menamatkan serangan tenteranya di Rafah, di mana lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah mencari perlindungan sebelum pencerobohan Israel awal bulan ini. Berpuluh-puluh ribu orang kekal di kawasan itu manakala ramai lagi telah melarikan diri.

  Rakaman dari tempat kejadian serangan udara terbesar menunjukkan kemusnahan besar. Tentera rejim Israel mengesahkan serangan itu dan berkata kononnya ia mengenakan pemasangan Hamas dan membunuh dua pejuang kanan Hamas. Ia berkata ia sedang menyiasat laporan bahawa orang awam dicederakan. Menteri Pertahanan Zionis Israel, Yoav Gallant berada di Rafah kelmarin dan diberi taklimat mengenai ‘pendalaman operasi’ di sana, kata pejabatnya.

  Jurucakap Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin berkata angka kematian mungkin meningkat apabila usaha mencari dan menyelamat diteruskan di kawasan kejiranan Tal al-Sultan Rafah kira-kira dua kilometer (1.2 batu) barat laut pusat bandar.

  Masyarakat itu menegaskan bahawa lokasi itu telah ditetapkan oleh Israel sebagai ‘kawasan kemanusiaan’. Kejiranan itu tidak termasuk dalam kawasan yang diarahkan tentera Israel dipindahkan awal bulan ini.

  Serangan udara itu dilaporkan beberapa jam selepas Hamas melancarkan roket bertubi-tubi dari Gaza yang mencetuskan siren serangan udara sejauh Tel Aviv buat kali pertama dalam beberapa bulan dalam menunjukkan ketahanan lebih daripada tujuh bulan dalam serangan udara, laut dan darat besar-besaran Zionis Israel.

  Tiada laporan kematian dalam apa yang kelihatan sebagai serangan roket jarak jauh pertama dari Gaza sejak Januari. Sayap tentera Hamas mengaku bertanggungjawab. Tentera Israel berkata lapan peluru melintasi Israel selepas dilancarkan dari Rafah dan ‘sebilangan’ telah dipintas, dan pelancar itu dimusnahkan. – AP

  Seorang warga Palestin yang cedera dalam pengeboman Israel di Semenanjung Gaza dibawa ke hospital Al Aqsa di Deir al Balah, tengah Semenanjung Gaza, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...