Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Serangan udara Israel bunuh 6 kanak-kanak Palestin di Rafah

  RAFAH, 21 APRIL – Serangan udara Israel ke atas sebuah rumah di bandar paling selatan Gaza Rafah membunuh sekurang-kurangnya sembilan orang, enam daripadanya kanak-kanak, kata pihak berkuasa hospital Sabtu, ketika Israel meneruskan serangannya selama hampir tujuh bulan di wilayah Palestin yang terkepung.

  Peperangan Israel terhadap kumpulan Hamas telah membawa kepada peningkatan dramatik ketegangan di Timur Tengah, terutamanya antara Israel dan Iran dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Kini perhatian kembali kepada Rafah, di mana lebih separuh daripada penduduk Gaza yang berjumlah kira-kira 2.3 juta orang berteduh, ramai yang kehilangan tempat tinggal akibat pertempuran di tempat lain.

  Saudara mara menangis teresak-esak dan memeluk mayat kanak-kanak yang diselubungi di hospital al-Najjar. “Hamza kesayanganku. Rambut awak kelihatan sangat cantik,” kata seorang nenek yang sedang berduka.

  Mangsa yang maut termasuk Abdel-Fattah Sobhi Radwan, isterinya Najlaa Ahmed Aweidah dan tiga anak mereka, kata abang iparnya Ahmed Barhoum. Barhoum kehilangan isterinya, Rawan Radwan, dan anak perempuan mereka yang berusia 5 tahun, Alaa.

  “Ini adalah dunia yang tidak mempunyai semua nilai dan moral manusia,” kata Barhoum kepada The Associated Press, menangis sambil memeluk tubuh Alaa. “Satu-satunya yang syahid adalah wanita dan kanak-kanak.”

  Israel telah menegaskan selama berbulan-bulan bahawa ia merancang serangan darat ke Rafah, di mana ia mengatakan bahawa masih banyak kumpulan Hamas yang bersembunyi, walaupun terdapat desakan untuk menahan diri daripada masyarakat antarabangsa termasuk sekutu paling setia Israel, Amerika Syarikat.

  Beberapa warga Palestin meninggalkan kawasan Rafah berhampiran sempadan Mesir pada hari Sabtu selepas menerima amaran pemindahan daripada tentera Israel.

  “Kawan-kawan, mereka akan menyerang pada pukul 3:40. Ia sedang berlaku. Pukul berapa sekarang?” seorang berkata. Beberapa minit kemudian, serangan melanda. Ia tidak segera diketahui sama ada ada yang terbunuh.

  Juga pada kelmarin, serangan udara Israel melanda sebuah rumah di kem pelarian bandar Bureji di tengah Gaza, membunuh sekurang-kurangnya seorang lelaki dan mencederakan dua yang lain, menurut pihak berkuasa di hospital Al-Aqsa Martyrs, di mana seorang wartawan AP melihat sendiri korban. – AP

  Seorang pemuda Palestin meratapi saudaranya yang terkorban dalam pengeboman Israel di Semenanjung Gaza, di bilik mayat Hospital Kuwait di kem pelarian Rafah, selatan Semenanjung Gaza, awal kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...