Monday, March 27, 2023
21.9 C
Brunei

-

Serbia, Kosovo capai persetujuan

BELGRADE, 19 MAC – Pemimpin Serbia dan Kosovo bersetuju dengan kaedah untuk melaksanakan perjanjian yang disokong Kesatuan Eropah (EU) untuk menormalkan hubungan, kata ketua dasar luar blok itu kelmarin.

Perjanjian itu dibuat selepas 12 jam rundingan antara Perdana Menteri Kosovo Albin Kurti, Presiden Serbia Aleksandar Vucic dan pegawai EU berlangsung di Ohrid, Macedonia Utara, lapor agensi Anadolu.

“Kosovo dan Serbia telah setuju dengan Lampiran Pelaksanaan Perjanjian mengenai kaedah untuk menormalkan hubungan. Pihak-pihak telah komited sepenuhnya untuk menghormati semua artikel perjanjian dan melaksanakan kewajipan masing-masing dengan sebaiknya,” kata Josep Borrell kepada pemberita.

Sementara itu, Presiden Serbia berkata, “Beberapa perkara yang telah kita persetujui itu akan menjadi sebahagian daripada rangka kerja rundingan bagi kedua-dua pihak.”

Tetapi Perdana Menteri Kosovo berkata Vucic tidak menandatangani perjanjian pelaksanaan pada Sabtu.

Albin Kurti bercakap kepada media selepas mengadakan mesyuarat sebagai sebahagian daripada perbincangan Kosovo-Serbia, di Ohrid. – AFP

“Kini terpulang kepada Kesatuan Eropah bagi mencari mekanisme untuk menjadikan perjanjian itu sah dan terikat,” katanya.

Dilancarkan pada 2011, Dialog Belgrade-Pristina yang diketuai EU itu bertujuan untuk mencari penyelesaian yang dipersetujui bersama bagi pertikaian dalam rangka perjanjian yang mengikat secara sah.

Kebanyakan negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Jerman dan Turkiye, mengiktiraf Kosovo sebagai negara berasingan selepas ia mengisytiharkan kemerdekaan daripada Serbia 15 tahun lalu.
Bagaimanapun, Serbia masih terus menganggap Kosovo sebagai wilayahnya.

Perjanjian 11 perkara itu menyeru semua pihak untuk mengekalkan hubungan yang baik dan mengiktiraf dokumen masing-masing seperti pasport dan lesen. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -