Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Sergio Ramos tinggalkan skuad kebangsaan

  BARCELONA, 24 FEB – Sergio Ramos bakal bersara daripada tugasan antarabangsanya bersama Sepanyol kelmarin akibat layanan daripada jurulatih Sepanyol yang baharu, Luis de la Fuente yang memberitahunya dia tidak akan berharap Ramos bersama pasukan kebangsaan.

  Pemain pertahanan Paris Saint-Germain (PSG) itu, yang memenangi Piala Dunia 2010 dan Kejohanan Eropah 2008 dan 2012 bersama La Roja, kali terakhir bermain untuk Sepanyol pada Mac 2021.

  Ramos, yang berusia 37 tahun pada Mac, menyiarkan di media sosial yang dia membuat keputusan tersebut oleh sebab sikap jurulatih baharu itu.

  “Masanya telah tiba, masa untuk mengucapkan selamat tinggal kepada pasukan kebangsaan, Roja yang kami dikasihi,” tulis Ramos.

  “Pagi ini saya menerima panggilan daripada jurulatih baharu yang memberitahu saya bahawa dia tidak akan bergantung kepada saya, tidak kira apa yang boleh saya tunjukkan atau bagaimana saya meneruskan kerjaya saya.

  Sergio Ramos meraikannya gol pembukaan pasukannya semasa perlawanan bola sepak Piala Perancis antara Olympique de Marseille dan Paris Saint Germain di stadium Velodrome di Marseille, selatan Perancis, 8 Februari. – AP

  “Dengan rasa sangat sedih, ini adalah pengakhir perjalanan saya, yang saya harap akan lebih panjang dan berakhir dengan baik, pada kemuncak semua kejayaan yang kami capai dengan Roja.”

  Ramos bermain 180 kali untuk Sepanyol, membuat lebih banyak penampilan berbanding pemain lain dalam sejarah negara.

  Walaupun sudah pulih daripada kecederaan dan bentuk pembinaan bersama PSG, Luis Enrique tidak memanggilnya untuk ke Piala Dunia Qatar 2022.

  De la Fuente menggantikan Luis Enrique pada Disember lalu selepas Sepanyol tersingkir daripada Kejohanan Piala Dunia menentang Maghribi dalam pusingan 16 terakhir.

  Perlawanan Sepanyol seterusnya adalah kelayakan untuk Euro 2024 pada Mac menentang Norway dan Scotland. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...