Serie A kembali pada 20 Jun ini

MILAN, 2 JUN – Serie A akan kembali setelah ketiadaannya akibat COVID-19 selama tiga bulan pada 20 Jun ini dengan perlawanan pembukaan Torino menjadi tuan rumah bertemu Parma, liga Itali mengesahkan semalam.

Kejuaraan liga Itali akan disambung semula setelah perlawanan dibatalkan akibat koronavirus.
Perlawanan pertama ialah antara Torino dan Parma pada jam 7:30 malam (1730GMT), 20 Jun ini diikuti dengan perlawanan Hellas Verona menentang Cagliari pada pukul 9:45 malam.

Keesokan harinya Atalanta akan menjadi tuan rumah menentang Sassuolo sementara Inter Milan akan bertemu menentang Sampdoria di halaman sendiri.

Sebilangan besar beberapa pasukan hanya berbaki 12 perlawanan sahaja lagi untuk dimainkan dengan keseluruhan 124 perlawanan yang berbaki akan dimainkan dalam tempoh 43 hari dari 20 Jun hingga 2 Ogos.

Selepas keempat-empat perlawanan dimainkan, perlawanan pusingan ke-27 akan dimulakan, yang dijadualkan dari Isnin, 22 Jun hingga Rabu, 24 Jun.

Reaksi penyerang Juventus, Cristiano Ronaldo ketika meraikan jaringannya pada perlawanan yang lalu di pertandingan bola sepak Serie A antara Juventus dan AC Fiorentina, di stadium Allianz di Turin, Itali. – AP

Juventus, yang memburu gelaran kesembilan liga berturut-turut, berada satu mata di depan Lazio. Inter Milan yang berada di tempat ketiga berada sembilan mata di belakang pendahulu liga.

Pengurus Juventus, Maurizio Sarri akan melakukan perjalanan ke Bologna untuk perlawanan pertama mereka menentang Lazio di Atalanta.

Liga belum mengesahkan tarikh Piala Itali yang dijangka selesai seminggu sebelum Serie A dimulakan semula.

Separuh akhir masih harus dimainkan dengan Juventus berdepan AC Milan dan Napoli bertemu Inter Milan.

Permainan akan dilangsungkan di sebalik pintu tertutup dan mematuhi protokol kesihatan yang ketat, di mana seluruh pasukan mesti menjalani kem latihan selama dua minggu sekiranya berlaku ujian positif COVID-19.

Presiden persekutuan bola sepak Itali, Gabriele Gravina kelmarin mengatakan bahawa dia berharap sebilangan kecil peminat dapat menghadiri pertandingan sebelum musim ini berakhir.

“Harapan tulus saya dapat melihat kehadiran peminat di stadium untuk mengakhiri kejuaraan,” kata Gravina. – AFP