Thursday, August 11, 2022
30.7 C
Brunei

Serikandi rai 35 pelatih tamat penempatan industri

-

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 5 OGOS – Seramai 35 orang pelatih yang telah menamatkan program penempatan industri selama tiga bulan di Serikandi Oilfield Services Sdn Bhd  telah diraikan pada majlis penutup penempatan industri bagi kohort pertama di bawah Program iSkill, hari ini.

Hadir pada majlis yang berlangsung di Restoran Serikandi, Kuala Belait itu ialah Pengerusi dan Pengarah Urusan Kumpulan Syarikat-syarikat Serikandi, Shaikh Haji Khalid bin Shaikh Haji Ahmad. Turut hadir ialah para pelatih yang diraikan, Pengurus Besar Teknikal di Serikandi Oilfield Services Sdn Bhd, Awang Shamir bin Haji Salahudin, wakil pengurusan Serikandi, Shaikh Ahmed Khairi bin Shaikh Haji Khalid serta perwakilan dari Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE).

Shaikh Haji Khalid dalam ucapan alu-aluannya menjelaskan bagaimana program iSkill dibangunkan oleh Sekretariat Manpower Planning and Employment Council (MPEC) untuk menambah baik program tenaga yang dijalankan oleh IBTE dan memastikan setiap program iSkill memenuhi permintaan industri.

“Dalam erti kata lain, untuk mewujudkan tenaga kerja tempatan yang boleh dipasarkan dengan kemahiran berkaitan bagi sektor tenaga,” jelasnya.

Beliau juga menyatakan bahawa Serikandi berbesar hati kerana berpeluang menjadi salah sebuah syarikat yang dilantik oleh Sekretariat MPEC untuk menyediakan para pelatih dengan penempatan bagi pengalaman kerja kerja, pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan dalam industri.

Dalam ucapannya itu, beliau turut mengumumkan bahawa daripada 35 orang pelatih berkenaan, syarikat tersebut telah mengenal pas-ti 14 pelatih yang mempunyai kebolehan bagi peluang pekerjaan di syarikat itu.

Salah seorang pelatih menerima sijil daripada Shaikh Haji Khalid dan Awang Shamir. – Gambar serahan Serikandi Oilfield Services
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Virus Langya jangkiti 35 individu di China

BEIJING, 10 OGOS – Saintis-saintis telah mengesan virus baharu yang dikatakan berasal dari haiwan di timur China yang telah menjangkiti puluhan orang, lapor BBC...
- Advertisment -