Thursday, September 29, 2022
32.9 C
Brunei

Serlah dunia imaginasi melalui seni lukisan

-

CHINA – Seorang artis Hungary, Szabolcs Bozo membuka pameran muzium solo pertamanya di muzium seni M Woods di Beijing pada 4 Ogos lalu.

Pameran yang diberi nama Must You Dance menampilkan lebih 50 karya terbaharu artis itu, termasuk lukisan dan imej di atas kertas, serta arca dan seni pemasangan lukisan khusus yang dibuat untuk pameran ini.

“Watak-watak yang saya lukis adalah seperti ketulan warna bagi saya. Saya sangat mengemari dengan sifat rawaknya, di mana semakin kelihatan aneh, semakin lebih baik,” kata Bozo.

Dilahirkan pada tahun 1992 di Pecs, Hungary, Bozo telah menjadi salah seorang artis muda yang paling menyerlah di Eropah dengan gaya seninya yang seperti kanak-kanak, ceria dan berbeza.

Bagi Bozo, tidak pernah mengikuti pendidikan seni akademik formal, seni adalah sebahagian daripada kehidupannya yang biasa, cara dia meluahkan perasaan. Ini telah membolehkannya mengembangkan bahasa visualnya yang unik dengan imaginasi bebas, ditambah pula dengan penggunaan warna yang berani dan bertentangan.

Szabolcs Bozo telah menjadi salah seorang artis muda yang paling menyerlah di Eropah dengan gaya seninya yang seperti kanak-kanak, ceria dan berbeza. – ANN/The China Daily
Pameran Must You Dance menarik ramai pengunjung di muzium seni M Woods di Beijing. – ANN/The China Daily
Antara lukisan Szabolcs Bozo dipamerkan pada pertunjukan solonya di muzium seni M Woods di Beijing. – ANN/The China Daily

Dalam dunia yang penuh warna dan fantastik yang diciptanya, watak-watak aneh ini diberikan kualiti antropomorfik seperti mata lebar, senyuman menampakkan gigi, menari dan bergoyang-goyang dengan canggung, gembira dan tanpa halangan namun secara halus mengganggu.

Bozo berpindah ke London pada 2017, tempat dia berpangkalan pada masa ini. Perjalanannya ke ibu negara British memakan masa selama selama 27 jam dengan menaiki bas. Dia sedang mencari pentas yang lebih besar untuk mempraktikkan minat pertamanya dalam break dancing.

Ketika itu, dia tidak boleh bercakap bahasa Inggeris dengan fasih. Dia mendapat pekerjaan membuat sandwic dan kemudian bekerja sebagai pelayan dan ini membuatkan bahasa Inggerisnya bertambah baik.

Satu lagi hobi yang dia tidak pernah putus asa iaitu melukis. Semasa waktu sibuk di restoran itu, dia membuat ratusan lukisan dan lakaran pada buku nota kecil, yang diberikan kepadanya untuk menulis pesanan pelanggan.

Bozo mula menyiarkan lukisannya di media sosial, seperti yang dicadangkan oleh abangnya, dan itulah cara bakatnya dikenali.

Sapuan berus berirama

Karya Bozo sangat dipengaruhi oleh animasi Hungary dan buku kanak-kanak semasa dia membesar pada tahun 1990an, satu tempoh yang menyaksikan ledakan kreatif di studio animasi di Budapest dan seterusnya.

Perkara yang dibacanya diilhamkan oleh cerita rakyat tempatan, mitologi dan jenaka, konteks estetik dan budaya yang jelas berbeza daripada Amerika Syarikat.

Sebagai bekas seorang penari break dance, artis itu mempunyai pemahaman semula jadi tentang pergerakan badan yang dinamik dan rasa tenaga fizikal yang liar, keduanya dipersembahkan secara eksplisit dalam gerakan sapuan berus berirama pada kanvasnya.

Dalam penampilan muzium pertamanya di China, ciptaan Bozo yang diilhamkan oleh animasi klasik Cina The Monkey King: Havoc in Heaven dipamerkan bersama hampir 20 keping draf asal animasi tersebut.

Dihasilkan oleh Shanghai Animation Film Studio dari 1961 hingga 1964, The Monkey King ialah salah satu karya paling berpengaruh dalam sejarah animasi Cina. Sebagai sebahagian daripada koleksi muzium, draf asal ini diperkenalkan kepada orang ramai buat kali pertama.

Secara peribadi, Bozo mendapati animasi klasik Cina menarik. Dia sebelum ini telah menonton beberapa karya, termasuk Little Tadpoles Looking for Mom dan The Monkey King, di TV. Dia kagum dengan imej yang menyerap ekspresi artistik tradisional, seperti seni rakyat dan solek muka opera.

Selepas melihat draf asal, Bozo mengambil berus dan melukis watak dalam imaginasinya, seekor monyet oren dengan kening hijau yang menarik dalam karya The Jungle Party.

Unsur boneka

Bozo berasal dari negara yang mempunyai sejarah teater boneka yang panjang dan kaya. Dia mempunyai kenangan yang sangat menggembirakan tentang Teater Boneka Bobita di kampung halamannya di Pecs, tempat ibunya pernah membawanya menonton pertunjukan boneka ketika dia masih kecil. Animasi Hungary kegemarannya dari zaman kanak-kanaknya, seperti Susu the Dragon dan TV Maci, dihasilkan daripada watak boneka.

Qi Yuanlin dan Deng Yingying, kurator pertunjukan Beijing, telah menerapkan elemen seni boneka, seperti langsir berwarna-warni, untuk memenuhi ruang pameran.

Lukisan yang tergantung di salah satu galeri di tingkat satu dipersembahkan seolah-olah di atas pentas teater. Volcano Mouse dan Rat from the Future memandang antara satu sama lain seolah-olah sedang melakukan permainan yang menakjubkan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Bozo telah menunjukkan bakatnya kepada orang ramai melalui banyak pameran solo, termasuk Busojaras (karnival Hungary) di Galeri Almine Rech di Brussels tahun lepas; The Explorer di Carl Kostyal di London tahun lepas; Home Again di L21 Gallery di Palma, Sepanyol, pada 2020; dan Big Bang di Semiose Gallery di Paris pada tahun 2020.

Selain itu, nilai komersial karya beliau diiktiraf secara meluas dengan kejayaan cemerlang di rumah lelong utama.

Pada lelongan kontemporari Phillips’ New Now di London pada bulan April, karya kanvas minyak dan pastel telah dijual pada harga 78,120 pound, hampir empat kali ganda daripada anggaran 20,000 pound. Terbaharu, pada jualan hari seni abad ke-21 Christie di Hong Kong pada bulan Mei, sebuah lukisan besar Untitled (2020) telah dijual pada harga HK $1.4 juta (AS$178,400).

Ayanna Dozier, seorang penulis Artsy, pasaran seni dalam talian terbesar di dunia, menulis, “Bagi Bozo, gaya grafik yang cerah ialah satu cara untuk menarik perhatian penonton dan memikat mereka ke dalam landskap makhluk yang kompleks dan fantastik yang diilhamkan oleh sajak nurseri. dan humor gelap masa mudanya. Dengan penjualan Sotheby sekarang, tidak sukar untuk meramalkan kejayaan Bozo dengan pasaran dan institusi Asia dan Eropah direplikasi di AS.”

Deng berkata, “Walaupun pandemik menyukarkan kehidupan orang ramai, lukisan Bozo sentiasa kaya dan cantik. Musim panas yang meriah sesuai untuk pameran sedemikian, terutamanya apabila cuti musim panas membolehkan kanak-kanak datang melihat lukisannya. Selepas dilihat secara visual tertarik, mereka mungkin lebih bermotivasi untuk memahami karya itu.”

Du Lingling, seorang pelawat ke pameran itu, mengulas: “Gaya mendedahkan watak artis. Lukisan Bozo kaya dengan tenaga dan imaginasi. Lukisannya ringkas, kekok dan liar, malah sedikit ganjil. Tokoh-tokoh dalam karyanya adalah naif, romantis, misteri dan licik pada masa yang sama.” – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -