Serlah kogin-zashi pada barangan harian

JEPUN – Kogin-zashi merupakan sulaman tradisional yang berasal dari wilayah Tsugaru di Wilayah Aomori. Popular dengan reka bentuknya yang menampilkan corak berlian yang cantik, ia sering muncul sebagai sebahagian daripada barangan kegunaan harian dan reka bentuk dalaman.

Gaya sulaman ini bermula pada zaman Edo (1603-1867), ketika wanita dari keluarga petani di rantau ini menjahit benang putih pada hem pakaian pertanian untuk menguatkan dan mengekalkan kehangatannya. Pelbagai corak geometri telah dicipta selama ini.

“Daya tarikan sulaman terletak pada kerumitan dan aura kerja tangan yang selesa dan corak cantik yang boleh diterapkan ke dalam kehidupan moden,” kata Iemasa Yamahata, artis Kogin-zashi dari Wilayah Aomori.

Kogin-zashi, yang juga dipanggil Koginsashi, menarik perhatian semasa pergerakan kraf rakyat mingei pada era Showa awal (1926-1989), yang meletakkan nilai pada tukang biasa yang membuat peralatan harian.

Sulaman ini sekali lagi telah menarik perhatian sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana reka bentuknya yang bergaya dan cantik. Semakin banyak kedai menjual produk Kogin-zashi buatan tangan dan semakin ramai orang menikmati sulaman sebagai kraftangan yang menyeronokkan dengan corak yang cantik.

Yamahata kagum dengan pameran Kogin-zashi ketika dia masih lagi seorang pelajar sekolah menengah di wilayah Tsugaru. Selepas menamatkan pengajian dari sekolah reka bentuk, dia belajar Kogin-zashi sambil menghasilkan pelbagai cara untuk menggunakan sulaman.

Dia bekerjasama dengan sebuah syarikat untuk membangunkan barangan harian dengan reka bentuk moden yang menggabungkan Kogin-zashi. Dia juga menggunakan Kogin-zashi dalam reka bentuk poster dan perkara lain, serta bahagian dalaman hotel.

“Corak-coraknya semuanya ringkas, jadi ia boleh digunakan dengan mudah pada reka bentuk dan digunakan di bahagian dalaman,” kata Yamahata.

Dia mencipta atau mengumpul pelbagai produk Kogin-zashi seperti dompet, alas, penyimpan kad perniagaan dan objek kecil yang kelihatan seperti epal. Semua barangan ini mempunyai corak yang cantik.

Corak mungkin kelihatan mem-bosankan jika ia menutupi pakaian atau beg besar sepenuhnya; menurut Yamahata, elemen kecil lebih mudah untuk digabungkan. Sebagai contoh beg eko yang sebahagiannya ditutup dengan corak Kogin-zashi. Kogin-zashi juga boleh digunakan pada bahan selain fabrik, jika benang boleh dijahit pada bahan. Contohnya, awda boleh menambah suasana baharu pada kotak aksesori yang diperbuat daripada penapis teh yang diperbuat daripada logam atau pemegang aksesori jaring.

“Saya mahu orang ramai mengetahui teknik dan corak tradisional ini,” kata Yamahata. Sulaman Kogin-zashi mempunyai beberapa reka bentuk asas yang boleh digabungkan secara bebas. Untuk membuat coraknya, jahitan dibuat satu demi satu dengan benang dan jarum khas sambil mengira tenunan fabrik.

“Teknik jahitan tangan itu sendiri tidak begitu sukar dan orang berjinak-jinak dengannya boleh bermula dengan corak kecil,” kata Yamahata. Awda boleh merujuk corak dalam buku kraf tangan dan tempat lain untuk mencipta sulaman Kogin-zashi, dan terdapat juga kelas terutamanya di kawasan metropolitan Tokyo. – ANN/The Japan News

Antara barang-barang kecil yang dihiasi dengan Kogin-zashi. – ANN/The Japan News
Gambar menunjukkan sulaman Kogin-zashi sebagai seni. – ANN/The Japan News