Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Setelah 17 hari, 41 pekerja terowong akhirnya berjaya diselamatkan

  UTTARKASHI, 29 NOV – 41 pekerja binaan muncul dalam keadaan terpinga-pinga dan tersenyum lewat semalam dari terowong yang runtuh di mana mereka telah terkandas sejak 17 hari lalu, pengakhiran yang menggembirakan kepada pengalaman pahit yang mencengkam India dan melibatkan operasi menyelamat besar-besaran yang mengatasi beberapa halangan.

  Penduduk tempatan, saudara mara dan pegawai kerajaan bergembira, menyalakan mercun dan menjerit ‘Bharat Mata ki Jai’, bahasa Hindi untuk ‘Hidup ibu India’ ketika pekerja gembira berjalan keluar selepas menerima pemeriksaan ringkas oleh doktor. Para pegawai menggantungkan kalungan bunga di leher mereka ketika orang ramai bersorak.

  Nitin Gadkari, menteri pengangkutan jalan raya dan lebuh raya negara itu, berkata dalam video yang disiarkan di platform media sosial X bahawa dia benar-benar lega dan gembira bahawa semua pekerja telah diselamatkan dari Terowong Silkyara di Uttarkashi, sebuah bandar di negeri utara Uttarakhand, India.

  “Ini adalah usaha yang diselaraskan dengan baik oleh pelbagai agensi, menandakan salah satu operasi menyelamat paling penting dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” kata Gadkari.

  Tiada siapa yang cedera parah atau terbunuh apabila tanah runtuh menyebabkan bahagian terowong sepanjang 4.5 kilometer (2.8 batu) kira-kira 200 meter (220 ela) dari pintu masuk runtuh pada awal pagi 12 November. Para pekerja sedang menyiapkan kerja mereka dan ramai yang masa itu mungkin tidak sabar untuk menyambut Diwali, acara perayaan cahaya Hindu.

  Para pekerja mempunyai cahaya dalam terowong yang runtuh, dan sejak awal pengalaman pahit mereka, mereka dibekalkan dengan makanan, air dan oksigen melalui paip. Lebih daripada sedozen doktor, termasuk pakar psikiatri, turut berada di tapak memantau kesihatan mereka.

  Pegawai berkata kesemua 41 pekerja berjaya melalui ujian itu dalam keadaan sihat. Sebelum muncul di hadapan kamera dan orang ramai dan dibawa pergi dengan ambulans, masing-masing diberi pemeriksaan di kem perubatan sementara di pintu masuk terowong.

  Penyelamatan pada awalnya dijangka mudah dan berlangsung hanya beberapa hari, tetapi beberapa siri kemunduran menyebabkan pengembangannya dan pekerja terperangkap selama lebih dua minggu.

  Semasa regangan terakhir, kira-kira sedozen penyelamat bergilir-gilir menggali batu dan serpihan semalaman Isnin hingga Selasa menggunakan alat penggerudian pegang tangan, kata Kirti Panwar, jurucakap kerajaan negeri.

  Anggota penyelamat terpaksa menggali menggunakan tangan selepas mesin yang mereka gunakan rosak pada Jumaat. – AP

  Ketua Menteri negeri Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami (kanan) menyapa salah seorang pekerja yang diselamatkan dari tapak terowong jalan dalam pembinaan yang runtuh di Silkyara di negeri utara India Uttarakhand, India, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...