Setiap hari warna berbeza

APA akan jadi sekiranya seseorang sudah ‘ketinggalan’ satu hari dalam satu pusingan seminggu? Adakah pusingan itu tidak lengkap sekali gus menjejaskan kerjanya sepanjang seminggu? Adakah hari-hari yang lain juga berwarna putih?

Tidak! Menurut Pengasas Colour Vibration Theraphy Sdn.Bhd, Prof. Emiretus Dr. Norhisham Wahab, setiap hari mewakili warna yang berbeza. Sudah pasti setiap kejadiannya ada kaitan antara satu sama lain. Begitulah yang berlaku dalam kehidupan seharian kita dengan warna terutama jika kita kaitkan dengan warna putih ini.

Tegasnya, warna putih adalah sangat reaktif. Warna putih merupakan atom fluoride. Atom jenis ini boleh bertindak sebagai membersihkan atau menyucikan. Ambil sahaja contoh ubat gigi yang sememangnya mengandungi fluoride. Ia dapat membersihkan gigi daripada kotoran dan cela.

Tambahnya, satu rahsia yang seharusnya semua orang tahu bahawa tubuh manusia memiliki kuasa warna putih yang terletak di kawasan ubun-ubun. Sudah pastinya kita mengetahui bahawa kepala merupakan tumpuan utama pada badan. Melalui cahaya putih yang bermula dari atas kepala kepala, sudah pastinya ia dapat menyalurkan tenaga untuk keseluruhan badan.

“Jadi sebaiknya, pada hari Isnin, datanglah ke tempat kerja dengan memakai baju yang berwarna putih mahupun perhiasan atau barangan yang mempunyai unsur-unsur putih. Secara tidak langsung ia dapat mempengaruhi perjalanan kerja atau tindakan kita sepanjang hari.

Setiap hari mewakili warna yang berbeza. Sudah pasti setiap kejadiannya ada kaitan antara satu sama lain.
Setiap hari mewakili warna yang berbeza. Sudah pasti setiap kejadiannya ada kaitan antara satu sama lain.

“Tidak mengapa jika terlepas mencari ilham di tempat kerja kerana kita masih boleh mendapatkan ilham di mana-mana sahaja asalkan sentiasa aktif dan seterusnya memberi platform untuk melaksanakan sesuatu tugas. Cuma apabila mencari ilham di persekitaran kerja, hasilnya lebih efektif berbanding jika berada di luar ruang kerja,” jelasnya.

Selain itu, Dr. Norisham juga menerangkan tentang warna-warna dalam hari-hari lain. Mereka yang datang kerja pada hari Selasa masih boleh meningkatkan produktiviti kerja. Hari Selasa merupakan warna merah jambu yang membawa erti hari untuk idea.

“Berbalik kepada hari Selasa, lazimnya idea yang meluncur dari minda turut dipengaruhi oleh sikap seseorang juga. Idea yang baik haruslah terlahir daripada individu yang murah hati dan penuh rasa kasih sayang.

“Mereka yang sentiasa marah dan cepat melenting, biasanya tidak mengeluarkan idea yang baik. Idea merupakan satu seni yang halus. Jadi pastikan diri berada di dalam keadaan yang bersedia barulah idea datang dengan mudah.

“Begitu juga dengan hari Rabu, Hari Rabu mewakili warna biru dan pada hari ini digalakkan untuk melakukan pertemuan dan perbincangan anatar pekerja.

“Berbeza pula dengan hari Khamis, ia mewakili rahsia warna kuning dan oren. Inilah hari yang paling produktiviti untuk kerja. Malah hari Khamis juga rezeki mudah masuk serta untuk membuat keputusan. Sehinggalah hari Jumaat yang membawa rahsia alam untuk warna hijau. Ia lebih menjurus kepada rahsia untuk lebih melaksanakan tugasan,” ujar Dr. Norhisham.

Kesimpulannya, hari Isnin bukanlah hari yang menakutkan dan mencetuskan fobia. Sebaliknya, hari Isnin memiliki sumber khazanah kekayaan yang muncul dalam bentuk ilham. Jika ingin berjaya, ikutilah segala disipilin ini. InsyaAllah pasti ada jalan untuknya. Memang tidak dinafikan bahawa ingin berjaya, ia bukanlah jalan yang mudah. Sudah pastinya ia disusuli dengan kepayahan dan cabaran. Tetapi dengan semua dugaan itulah, ia mampu menentukan sama ada hasil yang diperolehi berkualiti atau tidak.