Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Setiausaha Dalam Negeri UK dipecat

  LONDON, 13 NOV – Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak hari ini memecat Setiausaha Dalam Negeri, Suella Braverman, seorang tokoh perpecahan yang membangkitkan kemarahan kerana menuduh polis terlalu berlembut dengan penunjuk perasaan pro-Palestin.

  Kerajaan berkata Braverman telah meninggalkan tugasnya sebagai sebahagian daripada rombakan Kabinet ketika Sunak merombak pegawai tertinggi kerajaannya. Dia digantikan oleh James Cleverly, yang pernah menjadi Setiausaha Luar Negeri.

  Dalam tindakan yang amat luar biasa, bekas Perdana Menteri, David Cameron dinamakan sebagai Setiausaha Luar. Jarang bagi bekas pemimpin, dan bukan penggubal undang-undang, untuk menyandang jawatan kanan kerajaan.

  Kerajaan berkata Cameron akan dilantik ke dewan atasan Parlimen yang tidak dipilih, Dewan Pertuanan.

  Braverman berkata “ia adalah satu penghormatan terbesar dalam hidup saya untuk berkhidmat sebagai Setiausaha Dalam Negeri,” sambil menambah dia akan “mempunyai lebih banyak perkara untuk diperkatakan pada masa akan datang.”

  Sunak menerima tekanan yang semakin meningkat untuk memecat Braverman – seorang pemimpin sayap kanan yang lantang bersuara dalam parti pemerintah Konservatif – daripada salah satu tugas paling kanan dalam kerajaan, yang bertanggungjawab untuk mengendalikan imigresen dan kepolisan.

  Dalam bidasan yang luar biasa terhadap polis minggu lalu, Braverman berkata pasukan polis London mengabaikan pelanggaran undang-undang oleh ‘perusuh pro-Palestin.’ Dia menyifatkan penunjuk perasaan yang menggesa gencatan senjata di Gaza sebagai ‘perarakan kebencian.’ – AP

  Suella Braverman mendengar semasa sidang media di ibu negara Kigali, Rwanda pada 18 Mac 2023. Braverman telah dipecat kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...