Sharapova: Selamat tinggal tenis

PARIS, 27 FEB – Pemenang lima kali Grand Slam, Maria Sharapova, salah seorang ahli sukan yang dikenali dan menerima gaji tertinggi, semalam telah mengumumkan bahawa beliau akan bersara pada usia 32 tahun, dan segera diangkat sebagai ‘legenda’ dan ‘juara hebat’ tenis.

“Tenis – saya ucapkan selamat tinggal,” Sharapova berkata dalam sebuah majalah.

“Selepas 28 tahun dan lima kejuaraan Grand Slam, saya sudah bersedia untuk mendaki satu gunung untuk berjuang dalam bidang lain.”

Pemain nombor satu dunia, Novak Djokovic mengelar Sharapova sebagai seorang ‘legenda’ sukan dan memberitahu bahawa beliau ‘memberi impak hebat.’

“Beliau adalah seorang yang pintar. Beliau mempunyai minda juara, seseorang yang tidak akan menyerah kalah,” menurut Djokovic.

Nama Sharapova mula meningkat naik sebagai seorang remaja yang berbakat dan memenangi gelaran Grand Slam sebelum digantung 15 bulan setelah gagal ujian dadah di Terbuka Australia 2016.

Sharapova bergelut untuk kembali bermain disebabkan masalah kecederaan bahu yang berpanjangan.

Dalam ucapan persaraannya, Sharapova memberitahu ” “Saya akan merinduinya (tenis) setiap hari, segala latihan, rutin harian saya: bangun awal pagi, mengikat tali kasut kiri sebelum kanan, menutup pintu gelanggang sebelum saya membuat pukulan pertama saya.

“Saya akan merindui pasukan saya, jurulatih saya. Saya akan merindui momen duduk di sisi ayah saya semasa latihan. Berjabat tangan – menang atau kalah – dengan atlet, sama ada mereka mengetahui atau tidak, yang mendorong saya menjadi yang terbaik.” – AFP

Gambar fail saat kemenangan di salah satu grand slam, namun Maria Sharapova mengumumkan persaraan beliau disebabkan oleh kecederaan bahu yang berpanjangan, dianggap sebagai ‘Lagenda’ sukan itu. – AP