Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Shell catat peningkatan keuntungan

  LONDON, 4 MEI – Shell hari ini mengumumkan lonjakan mendadak dalam keuntungan, menamatkan musim pendapatan suku pertama yang hebat untuk syarikat tenaga global yang telah mengetepikan harga gas dan minyak yang lebih lemah.

  BP dan Shell di Britain, ExxonMobil dan Chevron di Amerika Syarikat, dan TotalEnergies di Perancis telah bersama-sama mencatatkan lebih daripada AS$40 bilion keuntungan bersih untuk tiga bulan hingga Mac.

  “Kelihatan seolah-olah pendapatan telah meningkat jauh lebih baik daripada yang dijangkakan, sebahagian besarnya disumbangkan oleh hasil dagangan yang memberangsangkan dan kawalan kos yang lebih ketat berbanding sebelum ini,” kata penganalisis Finalto, Neil Wilson.

  Pada AS$70-80 setong, “minyak mentah masih didagangkan lebih tinggi berbanding bila-bila masa sejak 2014, dengan mengabaikan Oktober 2018. Secara relatifnya, harga masih kukuh dari segi kedudukannya dalam dekad yang lalu,” katanya kepada AFP.

  Bagi Shell, keuntungan selepas cukai melonjak 22 peratus kepada AS$8.7 bilion berbanding tahun sebelumnya, apabila ia menghadapi pertuduhan AS$3.9 bilion kerana keluar dari Rusia selepas Moscow menyerang Ukraine.

  Syarikat itu mendapat manfaat daripada penurunan kos dan prestasi yang lebih baik di bahagian kimianya, setelah ia juga melancarkan pembelian balik saham bernilai AS$4 bilion. – AFP

  Gambar fail bertarikh 20 Januari 2016 menunjukkan logo Shell di sebuah stesen minyak di London. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -