Shiha tidak pernah mimpi jadi pelakon

Tidak hanya bergelar penyanyi, Shiha Zikir, 34, mengembangkan sayap perjuangan dalam bidang lakonan, pengacaraan dan terbaharu, dunia penyiaran radio.

Justeru, tidak dapat disangkal apabila pengacara, Datuk Aznil Nawawi atau Pak Nil mengatakan Shiha sebagai salah seorang bekas peserta Akademi Fantasia (AF) yang berjaya dan merendah diri sehingga hari ini.

Shiha berkata, dia tidak pernah menyangka perjalanannya sebagai anak seni mampu bergerak sejauh itu.

“Sudah dua kali Pak Nil menyebut nama saya apabila ada bertanya siapa peserta mahu cuba menyertai AF, tetapi tidak diterima, namun masih dalam industri seni.

“Secara ikhlas, saya memang terharu. Ini kerana saya bukan pelajar AF, tak sempat nak sertai kerana saya disingkirkan pada Konsert Prelude AF musim ketiga.

Tidak hanya bergelar penyanyi, Shiha Zikir mengembangkan sayap perjuangan dalam bidang lakonan, pengacaraan dan terbaharu, dunia penyiaran radio. – Agensi

“Kerjaya nyanyian saya bermula selepas menyertai program Mentor pada 2010, di bawah bimbingan Allahyarham Datuk Sharifah Aini. Rezeki saya apabila bergelar naib juara dan Alhamdulillah, sekarang saya masih di sini,” katanya kepada media.

Terdahulu, Aznil menyebut nama Shiha ketika ditanya pengacara program MeleTop, Nabil Ahmad mengenai siapakah peserta AF yang berjaya hari ini. Shiha, antara peserta AF yang kecundang pada Konsert Prelude AF3 dan tidak berjaya mara dalam kelompok 12 pelajar yang layak meneruskan program itu.

Dengan itu, Shiha berkata, dia sentiasa bersyukur terus diberikan kepercayaan mencuba perkara baharu.

“Alhamdulillah, penerbit dan pengarah memberi ruang untuk saya menerokai benda baharu. Jujurnya, saya hargai setiap peluang diberikan.

“Bagaimanapun, fokus utama adalah mencari rezeki. Populariti diperlukan setiap artis, tetapi saya bukannya mengejar populariti.

“Bagi saya, biar orang kenal atas bakat dan produk. Bukannya kontroversi yang boleh membuatkan nama saya disebut-sebut,” katanya.

Seterusnya, Shiha berkongsi, antara peluang mengujakan apabila diberi peluang menghidupkan watak utama menerusi Perisik Cinta Tak Diundang yang kini sedang disiar menerusi slot Akasia di TV3. – Agensi