Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Si kembar cilik cipta tong sampah pintar

-

CHINA – Mengasingkan sampah bukanlah satu pembaziran masa, tetapi ia boleh menjadi tanggungjawab yang mungkin sering diabaikan oleh orang ramai.

Itulah sebabnya mempertingkatkan rawatan sampah isi rumah di kawasan bandar dan mempopularkan pengetahuan pengasingan dan kitar semula sisa dalam kalangan warga kota adalah idea yang tidak harus diabaikan.

Bukan satu tugas yang mudah untuk semua orang mengingati pengetahuan pengasingan sampah dan mengamalkan pengklasifikasian sampah setiap hari.

Sesetengah orang mungkin keliru apabila memutuskan kategori mana sampah yang akan mereka buang.

Tetapi, bagaimana jika kita mempunyai tong sampah yang boleh membantu kita mengklasifikasikan sampah?

Pemenang hadiah utama Anugerah Soong Ching Ling bagi Reka Cipta Kanak-kanak tahun ini ialah pasangan kembar Chu Siyu dan Chu Siqi, dari Sekolah Rendah No 1 Beijing Huiwen. – ANN/The China Daily

Berdasarkan andaian itu, pasangan kembar Chu Siyu dan Chu Siqi, kedua-duanya pelajar gred lima dari Sekolah Rendah No 1 Beijing Huiwen, telah menggunakan kecerdasan buatan, penyimpanan awan dan Internet of things untuk mereka bentuk satu set empat tong sampah, yang mampu membantu pengguna mengasingkan sampah.

Pengguna mula-mula membuka aplikasi yang ditetapkan di mana nama pelbagai jenis sampah dipaparkan.

Setelah pengguna memilih sampah dalam aplikasi, tong sampah akan dibuka secara automatik menggunakan bluetooth.

“Itu juga membolehkan orang ramai membuang sisa mereka tanpa menyentuh tong sampah, yang lebih bersih,” kata pencipta muda itu.

Teknologi pengecaman percakapan juga digunakan dalam ciptaan itu, membolehkan pengguna membuka bekas sampah yang sepadan dengan menyebut nama sampah yang ingin dibuang, kata pasangan kembar itu.

Penciptaan prototaip tong sampah interaktif melonjakkan kedua-dua mereka untuk memenangi hadiah utama dalam Anugerah Soong Ching Ling untuk Reka Cipta Kanak-kanak tahun ini.

Acara itu menerima kira-kira 20,000 penyertaan daripada lebih 30,000 pelajar dalam dan luar negara daripada lebih 3,800 sekolah rendah dan sekolah menengah. Majlis anugerah itu diadakan di Beijing pada 21 Ogos lalu.

Ahli akademik terkenal dengan Akademi Sains China atau Akademi Kejuruteraan China telah dijemput untuk menyampaikan trofi, membolehkan peserta muda bertemu secara langsung dengan saintis cemerlang.

Penyertaan lain yang memenangi anugerah termasuklah robot pengumpul bulu tangkis dan lif pintar, yang direka untuk membantu mengekang penularan COVID.

Untuk melakukan ini, ia menggunakan teknologi AI untuk memantau jarak sosial antara penumpang, serta membenarkan mereka memilih lantai mereka dari jauh melalui telefon mudah alih mereka, menghapuskan keperluan untuk menekan butang.

Acara itu juga membuka tirai kepada beberapa siri aktiviti promosi sains yang dianjurkan bersama oleh Yayasan Soong Ching Ling China dan Persatuan Sains dan Teknologi China.

Jing Dunquan, naib presiden yayasan itu, menyatakan bahawa kedua-duanya akan menjalankan kerja mempopularkan sains dalam kalangan anak muda untuk memupuk celik saintifik mereka dan memupuk keinginan golongan muda untuk memberi sumbangan kepada masyarakat.

Kedua-dua organisasi mengumumkan perkongsian strategik antara satu sama lain pada Februari untuk menjalankan kerjasama yang lebih baik dalam promosi sains, melahirkan bakat dan pertukaran antarabangsa. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -