Siaran langsung Sambutan Maulud Nabi 19 Oktober

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 OKT – Negara Brunei Darussalam akan meraikan Sambutan Maulud Nabi Muhammad SAW pada 12 Rabiulawal 1443 hijrah bersamaan 19 Oktober ini.

Tahun ini, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) dengan kerjasama daripada Kementerian Pendidikan, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) serta sokongan daripada Radio Televisyen Brunei (RTB), Jabatan Perdana Menteri (JPM) akan menyiarkan secara langsung majlis sambutan peringkat negara melalui saluran RTB Perdana dan RTB Sukmaindera dan juga di semua rangkaian radio serta RTBGO, RTB mulai 12:30 tengah hari pada hari berkenan.

Majlis itu bakal diisikan dengan persembahan bacaan Al-Quran, persembahan Dikir Marhaban, bacaan selawat, puisi dan tazkirah khas.

Tema bagi Sambutan Maulud Nabi Muhammad SAW Peringkat Negara Tahun 1443 Hijrah adalah ‘Rasulullah Kekasih Allah, Kekasihku Dunia Akhirat’.

Bersempena dengan Sambutan Maulud Nabi Muhammad SAW, umat Islam di negara ini diseru supaya memperbanyakkan selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah yang dikasihi dan cintai, mudah-mudahan semua mendapat rahmat dan syafaatnya.