Friday, August 19, 2022
24.2 C
Brunei

Siasat kematian pertama akibat selesema burung

-

NEW DELHI, 22 JULAI – India sedang menyiasat kematian manusia yang pertama kali didokumentasikan akibat selesema burung selepas budak lelaki berusia 11 tahun menderita penyakit itu awal bulan ini, kata kementerian kesihatan.

Budak lelaki itu tinggal di Gurgaon luar New Delhi dan juga mengalami leukemia serta radang paru-paru.

Dia dimasukkan ke hospital di bandar itu pada 2 Julai dan meninggal dunia 10 hari kemudian akibat beberapa kegagalan organ.

Penjujukan genom dan pengasingan virus sedang dalam proses dan satu penyelidikan epidemiologi telah dimulakan, kata kementerian lewat kelmarin.

Influenza avian berlaku terutamanya dalam burung dan unggas, dalam kes-kes jangkitan antara manusia sangat jarang sekali.

H5N1 pertama kali menular pada 1997, kemudian tersebar antara 2003 dan 2011, sementara H7N9 pertama kali dilihat pada 2013.

Dua strain selesema buruk, H5N1 dan H7N9, pertama kali dikesan pada 2013, membawa kepada jangkitan manusia di Asia menerusi burung-burung yang dijangkiti.

H7N9 telah menjangkiti 1,668 orang dan membunuh 616 sejak 2013, menurut Pertubuhan Pertanian dan Makanan PBB.

Dalam kes India, kementerian berkata virus itu dimiliki oleh sub jenis H5Nx, dianggap membimbangkan kerana ia terbukti telah berevolusi kepada strain lebih berbahaya.

Doktor-doktor dan jururawat yang merawat pesakit telah dipantau sejak 16 Julai dan tidak ada sesiapa telah melaporkan sebarang simptom, katanya.

Pengesanan kontak juga telah dikenal pasti namun anggota keluarga, kontak terdekat dan pekerja penjagaan kesihatan tidak menunjukkan sebarang simptom. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -