Siberia alami gelombang haba

MOSCOW, 24 JUN – Kawasan Artik mengalami cuaca amat panas dan keadaan ini menimbulkan kebimbangan ahli sains di seluruh dunia.

Termometer mencatatkan 38 darjah Celsius di bandar Artik Rusia Verkhoyansk pada Sabtu, suhu yang menandakan demam untuk seseorang individu, namun ia berlaku di Siberia, rantau terkenal dengan suhu sejuk beku. Pertubuhan Meterologi Dunia berkata semalam ia berusaha mengesahkan bacaan suhu, yang merupakan kali pertama dicatat untuk rantau di utara Lingkaran Artik.

“Artik seolah-olah terbakar, ia menjadi panas lebih cepat daripada kami jangkakan dalam respons terhadap peningkatan tahap karbon dioksida dan gas rumah hijau lain dalam atmosfera, dan pemanasan ini membawa kepada peleburan pesat dan pertambahan dalam kebakaran hutan,” kata dekan sekolah alam sekitar Universiti Michigan Jonathan Overpeck, saintis alam sekitar, dalam satu e-mel.

“Pemanasan pesat di Siberia merupakan tanda amaran serius,” tulis Overpeck.

Sebahagian besar Siberia mencatat suhu tinggi pada tahun ini. Dari Januari hingga Mei, suhu purata di utara-tengah Siberia adalah 8 darjah Celsius lebih tinggi daripada purata, menurut pertubuhan sains iklim Berkeley Earth.

“Ia adalah jauh lebih panas daripada biasa di rantau itu dalam tempoh masa tersebut,” kata saintis iklim Berkeley Earth, Zeke Hausfather. – AP

Gambar bertarikh 23 Jun 2020 oleh Olga Burtseva menunjukkan pantai di tebing sungai Yana yang kosong disebabkan cuaca panas di Verkhoyansk, Republik Sakha, Moscow, Rusia. – AFP