Wednesday, May 29, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  Sidang bincangkan keupayaan, kelemahan robot humanoid

  BERLIN – Agensi teknologi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) telah menghimpunkan sekumpulan robot yang secara fizikal menyerupai manusia pada sidang akhbar bulan lalu, menjemput wartawan untuk menanyakan soalan kepada robot-robot itu dalam acara yang akan mencetuskan perbincangan tentang masa depan kecerdasan buatan (AI).

  Sembilan buah robot berdiri dengan tegak bersama beberapa orang pencipta robot berada di sebuah podium di pusat persidangan Geneva untuk apa yang disebutkan oleh Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa PBB dan dianggap sebagai sidang berita pertama di dunia yang menampilkan robot humanoid sosial.

  Antaranya: Sophia, duta inovasi robot pertama bagi Program Pembangunan PBB (UNDP); Grace, yang digambarkan sebagai robot penjagaan kesihatan; dan Desdemona, robot bintang rock. Dua di antaranya, Geminoid dan Nadine, menyerupai penciptanya.

  Penganjur mengatakan bahawa acara di Sidang Kemuncak AI for Good Global bertujuan untuk mempamerkan keupayaan dan juga keterbatasan robot serta bagaimana teknologi tersebut boleh membantu mencapai matlamat pembangunan mampan PBB. Acara media memaparkan pengenalan daripada rakan atau pencipta robot serta sesi soal jawab kepada robot daripada wartawan.

  Dan sementara robot itu menyuarakan kenyataan mengenai fakta – robot boleh menjadi pemimpin yang lebih cekap daripada manusia, tetapi tidak akan mengambil pekerjaan sesiapa atau membuat bantahan – penganjur tidak menyatakan sejauh mana jawapan itu diajarkan atau diprogramkan oleh orang ramai.

  Sidang kemuncak itu bertujuan untuk mempamerkan kerjasama manusia-mesin, dan beberapa robot mampu menghasilkan respons yang telah diprogramkan, menurut dokumentasi mereka. Sebagai contoh, Sophia UNDP, kadangkala bergantung pada respons yang ditulis oleh sekumpulan penulis di Hanson Robotics, yang ditunjukkan oleh laman sesawang syarikat itu.

  Wartawan diminta bercakap dengan perlahan dan jelas apabila berbicara dengan robot, dan telah dimaklumkan mengenai kelambatan sedikit masa dalam memberikan respons disebabkan oleh sambungan internet dan bukannya robot itu sendiri. Itu tidak menghalang adanya masalah tersekat-sekat, masalah audio dan beberapa jawapan yang tidak konsisten.

  Produk teknologi popular seperti Siri milik Apple telah menggunakan teknologi pengecaman pertuturan untuk menjawab pertanyaan manusia. Tetapi pengenalan ChatGPT pada tahun lalu, sebuah chatbot yang mempunyai pemahaman yang hebat tentang bahasa manusia, telah mencetuskan perdebatan di seluruh dunia mengenai kecanggihan pantas sistem AI.- AP

  Robot humanoid, Ameca digambarkan semasa Sidang Kemuncak AI for Good Global ITU di Geneva, Switzerland, 5 Julai. – Gambar AP
  Nadia Thalmann (kanan), dari Universiti Geneva bergambar di sebelah robot humanoid Nadine semasa Sidang Kemuncak Global AI for Good Global ITU di Geneva, Switzerland. – Gambar AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis temukan anggota badan ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh di India

  NEW DELHI, 29 MEI – Anggota badan yang disyaki milik seorang ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh semasa lawatan ke India, telah ditemukan dalam tangki septik...