Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Sidang Kemuncak AI Seoul bincang keselamatan teknologi

  SEOUL, 20 MEI – Korea Selatan dan Britain memulakan sidang kemuncak antarabangsa utama mengenai kecerdasan buatan (AI) di Seoul minggu ini, di mana kerajaan-kerajaan berhasrat untuk menekan syarikat teknologi mengenai keselamatan Kecerdasan Buatan (AI).

  Mesyuarat itu adalah susulan kepada sidang kemuncak keselamatan AI global pertama di Bletchley Park, Britain tahun lalu, di mana puluhan negara menyuarakan kebimbangan mereka kepada syarikat AI terkemuka mengenai risiko yang dibawa oleh teknologi tersebut.

  Keselamatan sekali lagi menjadi agenda di Sidang Kemuncak AI Seoul yang bermula esok dengan kehadiran wakil-wakil dari syarikat AI terkemuka, termasuk pembuat ChatGPT, OpenAI, Google DeepMind, firma AI Perancis Mistral, Microsoft dan Anthropic.

  “Seperti mana-mana teknologi baru, AI membawa risiko baru, termasuk penyalahgunaan sengaja oleh mereka yang berniat jahat,” kata Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol dan Perdana Menteri United Kingdom, Rishi Sunak dalam satu artikel bersama yang disiarkan hari ini.

  “Namun, dengan model baru yang dikeluarkan hampir setiap minggu, kita masih belajar di mana risiko-risiko ini mungkin muncul,” tambah mereka dalam artikel yang diterbitkan oleh harian Korea Selatan JoongAng Ilbo dan surat khabar Britain, i.

  Kejayaan stratosfera ChatGPT sejurus selepas pelancarannya pada tahun 2022 mencetuskan gold rush dalam AI generatif, dengan syarikat teknologi di seluruh dunia melaburkan berbilion dolar untuk membangunkan model mereka sendiri.

  Model AI generatif boleh menjana teks, foto, audio dan bahkan video dari arahan ringkas, dan penyokongnya menganggapnya sebagai satu kejayaan yang akan meningkatkan kehidupan dan perniagaan di seluruh dunia.

  Namun, pengkritik, aktivis hak asasi dan kerajaan telah memberi amaran bahawa teknologi ini boleh disalahgunakan dalam pelbagai situasi, termasuk manipulasi pengundi melalui berita palsu atau gambar dan video deepfake ahli politik. – AFP

  gambar freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...