Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Sidang umum pengisytiharan keselamatan AI

  BLETCHLEY PARK, 3 NOV – Pengisytiharan mengenai keselamatan kecerdasan buatan (AI) diumumkan pada sidang kemuncak di sini semalam.

  Di bawah deklarasi itu, 28 negara dan Kesatuan Eropah (EU) bersetuju mengenai keperluan usaha global terbaharu dalam memastikan AI dibangunkan dan dimanfaatkan dengan cara selamat dan bertanggungjawab, lapor Xinhua.

  AI menawarkan pelbagai kemungkinan dan potensi untuk meningkatkan kesejahte-raan manusia, menggalakkan keamanan dan kemakmuran, menurut kerajaan Britain dalam kenyataan yang mengiringi deklarasi itu.

  Bagaimanapun, perwakilan bersetuju bahawa risiko besar mungkin timbul akibat penyalahgunaan AI yang disengajakan, arahan ke atas AI yang canggih, khususnya membabitkan risiko keselamatan siber, bioteknologi dan maklumat salah.

  Pengisytiharan itu menyatakan bahawa risiko itu ‘paling wajar ditangani melalui kerjasama antarabangsa’.

  Dalam pertemuan dua hari itu, wakil dari Amerika Syarikat, Britain, EU, China, India dan lain-lain juga membincangkan risiko dan peluang yang timbul dari perkembangan AI yang pesat.

  Menurut Britain, Korea Selatan bersetuju menjadi tuan rumah bersama sidang kemuncak skala mini secara maya mengenai AI dalam enam bulan akan datang, manakala Perancis akan menjadi tuan rumah sidang kemuncak setahun dari sekarang. – Bernama

  Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak (kiri) berjabat tangan dengan Ketua Pegawai Eksekutif X, Elon Musk selepas sidang kemuncak AI di London pada 2 November 2023. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...