Siemens Healthineers beli syarikat rawatan kanser AS$16.4 bilion

BERLIN, 2 OGOS – Siemens Healthineers yang berpangkalan di Jerman mengatakan hari ini bahawa ia akan membeli syarikat terapi kanser dan penyelidikan AS, Varian dalam perjanjian bernilai sekitar AS$16.4 bilion.

Siemens Healthineers, di mana konglomerat industri Siemens memegang saham majoriti, mengatakan akan membeli semua saham di Varian Medical Systems, Inc. dengan harga AS$177.50 sesaham secara tunai.

Ia mengatakan bahawa peng-ambilalihan itu dijangka ditutup pada separuh pertama 2021, dan memerlukan persetujuan pengawal selia dan pemegang saham Varian.

Lembaga pengarah Varian sebulat suara meluluskan perjanjian itu, tambahnya.

Palo Alto, Varian yang berpangkalan di California memperoleh pendapatan pada tahun fiskal 2019 sebanyak AS$3.2 bilion, kata Siemens Healthineers dalam satu kenyataan.

Varian mengatakan ia mempunyai sekitar 10,000 orang pekerja di seluruh dunia. Siemens Healthineers mengatakan ia merancang untuk membiayai pemerolehan dengan gabungan hutang dan ekuiti.

Ia merancang untuk menerbitkan saham baharu tahun ini, langkah itu yang dikatakan Siemens akan mengurangkan kepentingannya dalam Siemens Healthineers yang berpusat di Erlangen kepada sekitar 72 peratus daripada 85 peratus. – AP