Wednesday, May 29, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  Sierra Leone gantung import daging dari Liberia

  FREETOWN, 21 JULAI – Sierra Leone menggantung import daging dan produk daging dari negara jiran Liberia selepas puluhan ekor lembu mati secara misteri, Menteri Kesihatan dan Kebersihan, Austin Demby, mengesahkan kepada Xinhua kelmarin.

  Sebanyak 36 ekor lembu ditemukan mati baru-baru ini di bandar sempadan Liberia, Kelima Bendu, hanya beberapa kilometer dari sempadan Sierra Leone, yang mendorong pihak berkuasa Liberia memulakan siasatan terhadap kematian haiwan itu.

  Punca kejadian masih tidak diketahui.

  Dalam satu temu bual, Demby berkata sebagai usaha untuk mencegah sebarang potensi penyebaran penyakit atau pencemaran yang mungkin menjejaskan ternakan lembu, kerajaan kedua-dua negara telah melaksanakan beberapa langkah pencegahan yang menjurus ke arah menjamin kesihatan dan keselamatan awam.

  Menurutnya, selain larangan itu, pasar ternakan berhampiran sempadan juga telah ditutup dan pihak berkuasa Sierra Leone akan mengadakan pengawasan di rumah penyembelihan di kawasan berkenaan.- Bernama

  Gambar Freepik

   

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis temukan anggota badan ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh di India

  NEW DELHI, 29 MEI – Anggota badan yang disyaki milik seorang ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh semasa lawatan ke India, telah ditemukan dalam tangki septik...