Sifar pengeluaran karbon menjelang 2030

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 FEB – Standard Chartered, baru-baru ini, telah mengumumkan sasaran perniagaan baharu bagi menyokong pelanggan-pelanggannya sementara mereka beralih kepada ekonomi rendah karbon sebagai sebahagian daripada aspirasi kemapanannya.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, bank berkenaan menyatakan bahawa menjelang 2024, mereka komited menyediakan AS$40 bilion perkhidmatan pembiayaan projek bagi infrastruktur yang mempromosikan pembangunan mapan, AS$35 bilion perkhidmatan pembiayaan projek, nasihat M&A dan perkhidmatan penstrukturan hutang bagi projek-projek teknologi boleh diperbaharui dan bersih (solar dan angin).

Ke arah aspirasi itu, Standard Chartered juga berhasrat untuk mengurangkan pengeluarannya di seluruh lokasi global menjelang 2030. Dengan lokasi pejabat di 60 buah negara, termasuk banyak pasaran membangun yang besar, bank berkenaan akan mencapai pengeluaran sifar dengan hanya menggunakan tenaga daripada sumber-sumber boleh diperbaharui dan terus melaksanakan langkah-langkah cekap tenaga di seluruh lokasinya.

Ketua Kumpulan (Hal Ehwal Korporat, Jenama dan Pemasaran), Tracey McDermott dipetik menyatakan bahawa dalam tempoh 18 bulan kebelakangan ini, mereka telah membuat satu siri komitmen ke arah menyokong Perjanjian Paris mengenai perubahan iklim dan peralihan kepada ekonomi lebih bersih, hijau dan adil.

“Kami mengetahui bahawa pelaburan yang diperlukan tidak dapat disediakan oleh kerajaan dan NGO sahaja, jadi adalah penting bahawa para pelabur merangkumkan matlamat pembangunan mapan (SDGs).”

Menurut beliau, dengan jejak unik mereka, adalah sesuai bagi mereka untuk memberikan pembiayaan di mana ia sangat diperlukan.

“Sebab itulah, serta menghentikan sokongan bagi pelanggan yang menjana lebih daripada 10 peratus pendapatan daripada tenaga arang menjelang 2030, kami juga telah memperbaharui sasaran bagi pembiayaan AS$35 bilion bagi teknologi bersih dan boleh diperbaharui dan AS$40 bilion bagi infrastruktur mapan,” jelasnya.