Signal alami gangguan perkhidmatan

SAN FRANCISCO, 27 SEPT – Aplikasi pesanan segera yang disulitkan (encrypted), Signal, mengalami gangguan perkhidmatan sementara lewat kelmarin hingga menjejaskan perkhidmatan platform tersebut serta mengakibatkan gangguan setempat bagi perkhidmatan media sosial lain.

Gangguan perkhidmatan Signal itu berlaku disebabkan masalah sambungan internet berikutan sistem tergendala DownDetector yang bermula pada jam 11:05 malam waktu tempatan, menurut aduan pengguna.

Laman sesawang itu melaporkan aduan gangguan perkhidmatan di Amerika Syarikat (AS), Eropah, Hong Kong serta bahagian lain dunia.

Bagaimanapun, sebahagian besar perkhidmatan kembali pulih pada jam 3 pagi (07:00 GMT), menurut syarikat pengendali, Signal.

“Kira-kira 99 peratus pengguna perkhidmatan pesanan kembali pulih dan baki satu peratus sedang diusahakan.

“Maaf atas gangguan itu dan kami terus berusaha untuk memulihkannya secara sepenuhnya,” menurut syarikat itu dalam Twitter.

Menurut firma itu lagi, gangguan berkenaan selari dengan ‘prestasi merosot’ dalam pelayan awan yang dimiliki oleh Amazon Web Services (AWS) di bahagian utara Virginia.

“Kami dapat mengesahkan pelan mitigasi itu berhasil dan hasilnya mula dapat dilihat,” kata AWS mengenai status laporan gangguan perkhidmatannya. – AFP

Ilustrasi gambar menunjukkan aplikasi Signal pada sebuah telefon bimbit di Beijing pada 16 Mac. – AFP