Singapura catat penurunan jualan runcit terendah

SINGAPURA, 3 JULAI – Jabatan Perangkaan Singapura hari ini berkata penjualan runcit negara itu mengalami penurunan sebanyak 52.1 peratus tahun-ke-tahun pada bulan Mei ini, dibandingkan dengan penurunan yang disemak 40.3 peratus pada bulan sebelumnya.

Jabatan berkenaan seterusnya berkata ia merupakan penurunan terendah yang dicatatkan sejak tahun 1986 ketika data kadar pertumbuhan pertama kali disusun. Penurunan ini dikaitkan dengan kesan akibat perintah pergerakan dan sekatan yang dikenakan negara itu sejak 7 April hingga 1 Jun lalu dalam usaha untuk mengekang penularan wabak koronavirus.

Bahagian penjualan dalam talian dalam jumlah nilai jualan runcit adalah kira-kira 1.8 bilion dolar Singapura (AS$1.29 bilion) meningkat dari 17.8 peratus pada bulan April menjadi kira-kira 24.5 peratus.

Berdasarkan musim yang disesuaikan, penjualan runcit menurun sebanyak 21.5 peratus bulan-ke-bulan pada bulan Mei, berbanding penurunan 31.3 peratus yang disemak pada bulan April.

Tidak termasuk kendera-an bermotor, penjualan runcit Singapura pada bulan Mei menurun sebanyak 45.2 peratus tahun-ke-tahun dan 20.1 peratus bulan-ke-bulan.

Jabatan perangkaan negara itu juga telah mengumumkan bahawa penjualan perkhidmatan makanan dan minuman menurun sebanyak 50.1 peratus tahun-ke-tahun tetapi meningkat 4.1 peratus bulan ke bulan pada bulan Mei.

Nilai penjualan dianggarkan 430 juta dolar Singapura, di mana bahagian penjualan dalam talian meningkat dari 39.2 peratus pada bulan April kepada 44.6 peratus pada bulan Mei. – AFP

Antara sayur-sayuran yang dijual di sebuah gerai di Pasar Yio Chu Kang, Singapura, pada 2 Julai. Jabatan Perangkaan Singapura mengumumkan bahawa penjualan runcit Singapura mengalami penurunan sebanyak 52.1 peratus tahun-ke-tahun pada Mei. – AFP