Singapura henti penggunaan aplikasi Zoom

HONG KONG, 10 APRIL – Singapura telah menggantung penggunaan aplikasi Zoom untuk pendidikan dalam talian selepas penggodam mengganggu pembelajaran dalam talian dan menunjukkan imej lucah kepada pelajar.

Dikenali sebagai aplikasi Zoombombing, dua penggodam mengganggu pembelajaran subjek geografi sehari selepas Singapura menutup sekolah pada hari Rabu dalam perintah berkurung untuk membantu membendung koronavirus (COVID-19).

Pelajaran telah dijalankan secara dalam talian, dengan beberapa guru telah menggunakan aplikasi video seperti Zoom untuk mengajar.

Kementerian Pendidikan Singapura berkata ia sedang menyiasat insiden serius itu dan mungkin memfailkan laporan polis.

“Kami sudah bekerjasama dengan Zoom untuk meningkatkan setting keselamatannya dan menjadikan langkah-langkah keselamatan tersebut jelas dan mudah diikuti,” kata Aaron Loh, pengarah Bahagian Teknologi Kementerian Pendidikan.

CEO Zoom Eric Yuan ketika majlis pembukaan di Nasdaq. Singapura telah menggantung penggunaan aplikasi Zoom untuk pendidikan dalam talian selepas pembelajaran pelajar digodam baru-baru ini. – AP

“Sebagai langkah berjaga-jaga, guru kami akan menggantung penggunaan Zoom sehingga isu keselamatan itu diselesaikan,” kata Loh.

Singapura bukanlah satu-satunya negara yang terjejas oleh gangguan telesidang.

FBI mengeluarkan amaran pada 30 Mac menasihatkan pengguna supaya mengelak daripada mengadakan mesyuarat menggunakan Zoom selepas menerima banyak laporan tentang gangguan telesidang dan pelajaran dalam talian oleh penggodam yang memaparkan mesej yang bersifat benci dan lucah.

Sebahagian daripada masalah Zoombombing berlaku kerana pengguna cenderung mengadakan mesyuarat secara terbuka, yang membolehkan sesiapa sahaja boleh menyertai mesyuarat selagi mereka mempunyai pautan untuknya, kata Michael Gazeley, pengarah urusan dan pengasas bersama sekuriti siber firma Network Box.

“Butiran video sering diberikan secara umum atau terbuka, kerana penganjur mahu seberapa ramai hadirin yang mungkin,” kata Gazeley.

“Dengan Zoom, mesyuarat boleh diadakan tanpa memerlukan kata laluan, jadi sudah tentu ramai orang melakukannya. Setiap kali orang diberi pilihan antara kesenangan dan keselamatan, kesenangan sentiasa menang,” katanya.

Penyelidik keselamatan sebelum ini menemui kelemahan perisian di Zoom, khususnya untuk pengguna Mac, di mana penggodam boleh mengambil alih webcam pengguna. Zoom telah membetulkan masalah itu. – AP