Singapura lanjut langkah lebih ketat hingga 1 jun

SINGAPURA, 21 APRIL – Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong hari ini mengumumkan langkah pemutus rantaian iaitu langkah pencegahan lebih ketat yang dilaksanakan republik itu untuk menangani pandemik COVID-19, akan dilanjutkan selama empat minggu lagi sehingga 1 Jun 2020.

Dalam ucapannya mengenai situasi COVID-19, Lee berkata ia bertujuan untuk mengurangkan jumlah kes tidak berkaitan yang ‘mereka tidak tahu bagaimana mereka dijangkiti, atau dari siapa.’

“Malangnya jumlahnya tidak berkurangan dan ini menunjukkan terdapat lebih banyak, tempat simpanan tersembunyi dalam masyarakat, yang merupakan sumber kes-kes yang tidak berkaitan ini, yang kami tidak dapat kesan,” katanya.

Singapura melaksanakan langkah pemutus rantaian pada 7 April dan dijadual berakhir pada 4 Mei.

Lee juga mengakui bahawa dalam komuniti yang lebih luas, langkah pemutus rantaian mula memberi kesan kerana jumlah kes komuniti telah menurun dalam beberapa hari yang lepas.

Polis peronda marin ketika melalui selat Johor berhampiran dengan penempatan kediaman pekerja asing yang kini telah menjalankan pengasingan diri bagi mencegah penularan wabak virus. – AFP

“Ini semua adalah hasil daripada usaha kita bersama, berkorban dan mematuhi peraturan pemutus rantaian. Kita tidak boleh berpuas hati. Kita mesti terus giatkan usaha untuk menurunkan jumlah jangkitan harian lebih drastik, menjadi satu digit atau bahkan sifar,” tambah beliau.

Perdana Menteri berkata republik itu mahu menurunkan bilangan kes komuniti secara lebih berkesan.

Kira-kira 96 peratus daripada kes baharu jangkitan COVID-19 di Singapura semalam melibatkan pemegang permit kerja yang tinggal di lebih 25 asrama kluster di sini.

Peningkatan terbesar kes harian semalam yang menjangkau sehingga 1,426 kes positif, menjadikan jumlah keseluruhan di negara ini kini berjumlah 8,041.

Kementerian Kesihatan Singapura dalam satu kenyataan berkata peningkatan ketara itu berpunca daripada penghuni asrama, disebabkan ujian yang ditingkatkan di kawasan berkenaan. – Bernama