Singapura tunda pembinaan terminal 5

SINGAPURA, 16 JUN – Singapura akan menangguhkan pembinaan terminal lapangan terbang utama selama sekurang-kurangnya dua tahun ketika penerbangan global berjuang untuk pulih daripada wabak koronavirus, kata menteri pengangkutan negara itu hari ini.

Khaw Boon Wan mengatakan kerajaan akan menggunakan waktu untuk mempelajari bagaimana industri akan berubah selepas wabak itu berlaku, dan untuk memperkenalkan reka bentuk baharu sehingga kemudahan itu dapat memenuhi pensyaratan kesihatan dan keselamatan pada masa akan datang. Pakar telah mencadangkan syarikat penerbangan perlu berdepan dengan perubahan yang lebih mencabar daripada yang berlaku selepas serangan Menara Berkembar 2001 di Amerika Syarikat.

Terminal 5 Lapangan Terbang Changi, yang memberi perkhidmatan kepada hampir 50 juta penumpang setahun pada fasa awalnya, telah dijangka siap sepenuhnya menjelang 2030.

Perniagaan syarikat penerbangan telah dilanda wabak teruk, dengan pakar industri tidak mengharapkan keadaan penerbangan akan kembali seperti tahun 2019 sebelum 2023.

Tetapi Khaw mengatakan penerbangan, terutama di Asia, mungkin pulih walaupun terdapat ketidakpastian mengenai risiko jangkitan baharu setelah negara itu mengurangkan sekatan.

Singapura telah mengkaji bagaimana industri penerbangan dalam beberapa tahun mendatang, katanya pada pertemuan dalam talian dengan pelajar.

“Itulah sebabnya kami telah memutuskan bahawa kami akan menghentikan sementara projek T5 … selama dua tahun untuk membolehkan kami menyelesaikan kajian ini dalam masa depan penerbangan.” – AFP