Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Sinner tempah slot separuh akhir

  MIAMI GARDENS, AMERIKA SYARIKAT, 30 MAC – Pemain dari Itali, Jannik Sinner mara ke separuh akhir Terbuka Miami selepas menang selesa 6-3, 6-1 ke atas pemain Finland, Emil Ruusuvuori semalam.

  Perlawanan ditangguhkan selama dua jam akibat hujan dengan Sinner mendahului 2-0 pada set kedua tetapi penangguhan itu tidak mengubah momentum perlawanan.

  Dalam empat perlawanan terakhir, Sinner akan berdepan seorang lagi pemenang suku akhir yang juga berlangsung semalam antara pemain nombor satu dunia, Carlos Alcaraz dan Taylor Fritz dari Amerika.

  Ruusuvuori yang berusia 23 tahun itu adalah pemain Finland pertama yang beraksi dalam suku akhir Masters 1000 sejak Jarkko Nieminen sedekad lalu, tetapi dia menentang Sinner dalam mood yang yakin.

  Pemain berusia 21 tahun dari South Tyrol itu belum kehilangan satu set setakat ini di Miami dan dia berjaya mengatasi dengan baik menerusi mata penamat pertama perlawanan, dan bertahan dalam perlawanan keempat.

  Jannik Sinner semasa perlawanan suku akhir di Stadium Hard Rock di Miami Gardens, Florida, semalam. – AFP

  Pemain Itali itu, yang tidak tewas kepada pemain di luar 50 teratas tahun ini, tidak pernah menoleh ke belakang selepas saingan singkat itu, mematahkan servis pemain Finland kepada 3-2 dan sekali lagi memenangi set perlawanan.

  Rehat pada awal minit kedua mengukuhkan lagi kawalannya ke atas perlawanan dan sementara hujan membuatkannya menunggu untuk meraih kemenangan, dia hanya memerlukan 74 minit untuk menewaskan pemain Finland yang menduduki ranking ke-54 itu.

  “Saya baru sahaja memenangi mata penting, terutama sekali pada set pertama, dan saya gembira dengan tahap pencapaian saya pada hari ini,” kata Sinner.

  “Selepas hujan, keadaan berbeza dan saya rasa saya dapat menyesuaikan diri dengan baik,” tambahnya.

  Dengan rekod 20-4, Sinner boleh berdepan satu lagi pertemuan separuh akhir dengan Alcaraz yang menewaskannya dalam empat perlawanan terakhir di Indian Wells awal bulan ini.

  Walaupun Sinner berkata dia akan melihat kedua-dua pemain Sepanyol dan Fritz itu sebagai lawan yang mencabar, jelas dia akan menikmati peluang membalas dendam terhadap Alcaraz, yang turut menewaskan pemain Itali itu dalam perjalanan meraih gelaran Terbuka AS pada September.

  “Saya akan gembira untuk bermain semula dengannya kerana saya menantikan perlawanan seperti ini. Saya rasa dia menjadikan saya pemain yang lebih baik,” katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -