Sistem EES dilaksanakan mulai 1 Ogos

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 9 JULAI – Sistem Keluar dan Masuk (EES) yang akan dilaksanakan sebaik Perintah Bayaran Keluar dan Bayaran Masuk, 2020 dikuatkuasakan pada 1 Ogos depan bakal menggantikan Sistem Pas Keluar Masuk Kenderaan (VES).

Pemangku Pengawal Kastam dan Eksais Diraja di Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED), Haji Muhsin bin Haji Ahmad berkata, orang ramai yang ingin keluar dan memasuki Negara Brunei Darussalam akan dapat mendaftar pada sistem baharu berkenaan sehari sebelum pelaksanaannya, jika semuanya berjalan mengikut rancangan.

Ketika ditemu bual media semasa jerayawara bagi memberigakan mengenai perintah berkenaan di Daerah Belait, hari ini, beliau berkata bahawa sementara EES serupa dengan VES, beberapa maklumat tambahan perlu dimasukkan seperti jumlah penumpang dalam kenderaan serta maklumat peribadi mereka seperti tarikh lahir dan sebagainya.

“Dengan sistem baharu ini, semua pemandu, penumpang dan pejalan kaki yang melalui sempadan perlu mengisi maklumat mereka dalam borang pendaftaran yang tersedia dalam talian menerusi EES, yang akan mengira jumlah yang perlu dibayar sebagai sebahagian daripada caj perkhidmatan,” ujarnya.

Ditanya mengenai cara pembayaran, beliau menjelaskan bahawa pada masa ini, terdapat tiga cara yang termasuk menerusi dalam talian menggunakan kad kredit atau debit serta menerusi e-perbankan atau pembayaran wang tunai di kaunter bank di seluruh negara menerusi kod yang dikeluarkan bersama setiap permohonan menerusi EES.

Beliau juga menekankan bahawa sebaik sahaja sistem berkenaan dilaksanakan, pendaftaran boleh dibuat pada bila-bila masa selagi semua butiran disediakan dan pembayaran dibuat, sistem berkenaan akan mengeluarkan kod QR serupa dengan VES yang akan digunakan di pos kawalan untuk meninggalkan atau memasuki negara ini.

Ditanya mengenai bagaimana bagi orang yang memasuki negara berulang kali akan terjejas, Haji Muhsin menjawab bahawa pendaftaran boleh dibuat berulang kali kerana kod QR yang dijana daripada sistem tersebut tidak mempunyai tarikh mansuh.

Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa selain kesilapan sistem, tiada bayaran balik akan diberikan kepada mereka yang ingin membatalkan perjalanan menyeberang sempadan, namun kod QR yang dijana masih boleh digunakan selagi butiran bersama maklumat dan jumlah penumpang dalam kenderaan masih sama.

Haji Muhsin semasa ditemu bual wartawan.