Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Siti Nurul Izzah terima Biasiswa BIBD ALAF

  Oleh Nurdiyanah R. – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 9 FEB – Program Bank Islam Brunei Darussalam Advocating Lifelong Learning for a Sustainable Future (BIBD ALAF) sekali lagi meraikan peristiwa penting dengan penandatangan Anugerah Biasiswa BIBD ALAF untuk seorang penerima,
  hari ini.

  Dayang Siti Nurul Izzah Adila akan melanjutkan pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Farmasi (Kepujian) di Monash University, Australia, salah satu daripada 50 buah universiti terbaik di seluruh dunia.

  Hadir pada majlis penandatanganan yang berlangsung di Ibu Pejabat BIBD, di sini ialah Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BIBD, Awang Junaidi bin Haji Masri bersama ahli-ahli pengurusan dan kakitangan bank tersebut.

  Menurut BIBD, majlis berkenaan menandakan lebih daripada sekadar anugerah biasiswa, ia merupakan bukti komitmen BIBD yang berkekalan terhadap pemerkasaan pendidikan generasi muda Brunei.

  Melalui sokongan mekanisme yang komprehensif termasuk bantuan kewangan, bimbingan, dan latihan khusus, BIBD ALAF berusaha untuk sama-sama memperkasakan penuh saksama golongan pelajar yang kurang bernasib baik.

  Dayang Siti Nurul Izzah menerima Anugerah Biasiswa BIBD ALAF untuk melanjutkan pengajian ke luar negara, pada majlis penandatanganan di Ibu Pejabat BIBD, kelmarin. – GAMBAR SERAHAN BIBD

  Usaha berkenaan secara langsung menyokong Wawasan Brunei 2035, yang menggalakkan kete-rangkuman yang membayangkan masa depan di mana belia negara menerajui pelbagai sektor, termasuk penjagaan kesihatan, sekali gus menyumbang kepada kemakmuran negara.

  Selain itu, biasiswa berkenaan merangkumi dedikasi BIBD kepada Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), khususnya Matlamat 4, yang menyokong untuk pendidikan inklusif dan berkualiti yang saksama untuk semua. Dengan melabur dalam pendidikan belia, BIBD bukan sahaja memudahkan pertumbuhan dan perkembangan peribadi tetapi juga meletakkan asas untuk pembangunan negara yang mampan, sejajar dengan objektif SDG PBB yang lebih luas.

  Dalam pada itu, BIBD turut mengongsikan bahawa perjalanan Dayang Siti Nurul Izzah bersama program BIBD ALAF bermula pada 2014, mencontohi potensi transformatif sokongan pendidikan yang berterusan.

  Pencapaian akademik beliau dan aspirasi dalam penyelidikan perubatan menggambarkan kejayaan program dalam memberi inspirasi kepada golongan pelajar untuk menetapkan matlamat yang bercita-cita tinggi dan menyumbang secara positif kepada masyarakat.

  Pastinya usaha pencapaian masa depan beliau dalam sektor penjagaan kesihatan sangat dinantikan, kerana ia mewakili manfaat ketara pelaburan dalam pendidikan dan menjanjikan masa depan yang lebih cerah untuk Brunei.

  Dayang Siti Nurul Izzah telah berlepas ke Australia pada hari ini untuk memulakan pengajiannya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...